Overslaan en naar de inhoud gaan

Collectie & onderzoek

Het Museum Plantin-Moretus voert voortdurend onderzoek naar de eigen collectie. Daarnaast levert het ook wetenschappelijke diensten aan andere instellingen, aan specialisten en studenten, aan het brede publiek. Zo breidt het museum een kleine groep kenners uit tot een grote groep liefhebbers.

  • typografische collecties uit het drukkersbedrijf
  • prentenkabinet, meer dan 20.000 tekeningen, van 1500 tot vandaag
  • schilderijen
  • meubilair

Naar collectie online

  • 25.000 oude drukken
  • 638 handschriften
  • publicaties over bibliofilie, drukkerij & uitgeverij,  en andere relevante vakgebieden voor Museum Plantin-Moretus

Naar bibliotheken online

  • Plantin-Moretus Archief
  • Archief Charles Moretus-Plantin
  • Archief aanverwante families

Naar Archieven Officina Plantiniana

  • 14.000 houtblokken

Naar Impressed by Plantin

Aan de slag met de collectie

manuscript

Onze collecties online

Ontdek de collecties van het Museum Plantin-Moretus online: museumcollectie, oude drukken en handschriften, prenten en tekeningen en archieven. En nieuw: 14.000 houtsneden in hoge resolutie.

Leeszaal

In onze leeszaal raadpleegt u tal van authentieke documenten. U vindt er kostbare oude drukken en handschriften, archiefdocumenten en een rijke verzameling van prenten en tekeningen. Reserveer wel even op voorhand een plaats.

Digitale dienstverlening

Met eenvoudige onderzoeksvragen helpen we je zoveel mogelijk verder via mail .

student in de leeszaal

Studenten

Het Museum Plantin-Moretus stelt zijn kennis graag tot uw beschikking. Onze leeszaal verwelkomt dagelijks onderzoekers. Wij bieden u ook een lijst met scriptievoorstellen aan. Onze bibliotheek staat online, net als de museumcollectie en de collectie van het Prentenkabinet. Voor typografische opleidingen raden wij u het Plantin Instituut aan.

Onze collecties

De brieven van Plantijn

Ruim een eeuw geleden publiceerde onze eerste conservator Max Rooses de transcripties van alle brieven van Plantijn. De Bodleian Libraries hebben deze transcripties nu allemaal online geplaatst. Een brief van Plantijn lezen vanuit je luie zetel? Het kan!

Het prentenkabinet

Het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus bewaart meer dan 20.000 tekeningen. De rijke verzameling behoort tot de absolute wereldtop. De tekeningencollectie is opgebouwd rond Antwerpse kunstenaars, van 1500 tot vandaag.

Archieven

De archieven van de Officina Plantiniana werden op 4 september 2001 door de Unesco opgenomen in het ‘Memory of the World’-register van het roerend cultureel werelderfgoed.

Oude drukken

Het museum herbergt een mooie historische bibliotheek vol oude werken gedrukt vóór 1800. Het museum koopt ook nu nog steeds oude drukken aan om de collectie Plantin-en Moretusdrukken zo volledig mogelijk te maken. Die verzameling is de meest volledige ter wereld.

portretten van Seneca in de Justus Lipsius kamer

Rubensportretten

U vindt in het Museum Plantin-Moretus een uitgebreide schilderijenverzameling. Bijna de helft daarvan zijn portretten van de familie. De schilder? Peter Paul Rubens!

Manuscripten

De collectie van het museum telt 638 handschriften en gaat van de negende tot de achttiende eeuw. De basis van de verzameling werd gelegd door Christoffel Plantin zelf: hij kocht handschriften aan die hij kon gebruiken voor het maken van boekedities van Griekse en Romeinse auteurs of kerkvaders. Plantin kreeg daarnaast ook schenkingen

detail van een oude drukpers

Hoogtepunten

In het Museum Plantin-Moretus ontdek je niet alleen de oudste drukpersen ter wereld. Ook de originele loden letters zoals de Garamond, de Gutenbergbijbel en oude manuscripten vertellen het verhaal van schrift naar boekdrukkunst. Portretten van Peter Paul Rubens hangen aan de wanden en de fijnste meubels sieren het woonhuis.
Ontdek hier welke hoogtepunten je zeker niet mag missen.

Indrukwekkende houtblokken

Houtblokken van de Plantijnse drukkerij

Maar liefst 14.000 houtblokken telt de collectie van het Museum Plantin-Moretus. Met deze staaltjes van vakmanschap werden in de Plantijnse drukkerij boekillustraties en andere decoratieve elementen afgedrukt.

Uitgelicht

Louisa Hunter-Bradley & Jennifer Awes Freeman

Twee internationale wetenschappers krijgen reisbeurs naar Antwerpen (2023-2024)

Voor de vierde keer al krijgen twee buitenlandse onderzoekers een reisbeurs om naar Antwerpen te komen voor hun onderzoek naar de geschiedenis van het gedrukte boek.

zeemonster op kaart van Ortelius

Twee internationale wetenschappers krijgen reisbeurs naar Antwerpen (2022-2023)

05.10.2022 | Samen met de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en met de steun van de Stichting Nottebohm en het Dotatiefonds voor Boek en Letteren geven we elk jaar twee buitenlandse onderzoekers een reisbeurs om naar Antwerpen te komen voor hun onderzoek naar de geschiedenis van het gedrukte boek. Die jaar zijn Audrey Morvan (FR) en Kathrun Ffion Davies (GB) de gelukkigen.

medewerkster zoekt boeken uit die naar Google Books worden verzonden voor digitalisering

Google Books: naast digitalisering ook een bijzonder zorgtraject

Sinds enkele maanden is een groot deel van onze historische museumbibliotheek online raadpleegbaar. Je kan onze eeuwenoude boeken virtueel doorbladeren en zelfs inzoomen op details. Dat is te danken aan het Google Books-project. Google selecteerde zo’n 20.000 titels uit onze bibliotheek om ze te digitaliseren. Het grootschalige project, waarmee we begonnen in september 2020, betekende ook de start van een bijzonder zorgtraject voor onze boeken.

Typografisch onderzoek van de bovenste plank: het archief Vervliet

Na zijn dood in augustus 2020 kreeg het Museum Plantin-Moretus de hele huisbibliotheek van Hendrik Vervliet, een van de autoriteiten van oude typografie en ooit nog adjunct-conservator van het Museum Plantin-Moretus. In april 2021 gingen we van start om zijn gehele onderzoeksarchief en bibliotheekcollectie te registreren en (digitaal) beschikbaar te stellen voor het grote publiek. Hoe dat in zijn werk gaat zie en lees je hier.

Verloren gewaande tekening van Rubens komt na vier eeuwen terug thuis

25.09.2021 | De Vlaamse Gemeenschap heeft een verloren gewaande tekening van Peter Paul Rubens aangekocht voor een bedrag van 307.400 euro. Het werk wordt opgenomen in de Topstukkenlijst en het Museum Plantin-Moretus krijgt het in langdurige bruikleen.

Plantijns verzoeningsgebaar aan het Spaans bewind

De uitgave van de Spaanse versie van de atlas van Abraham Ortelius

Het museum kon zopas, dankzij middelen uit het legaat Verplancke, een exemplaar aankopen van het zeldzame 'Theatro de la tierra universal' van Abraham Ortelius, gedrukt door Christoffel Plantijn in 1588.

Schetsboek jonge Rubens uit collectie Museum Plantin-Moretus erkend als topstuk

30.04.2020 | De Vlaamse Overheid heeft net geen 200 tekeningen uit de collectie van het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus op de Topstukkenlijst geplaatst. Het absolute topstuk is een schetsboek met 43 tekeningen die Peter Paul Rubens maakte toen hij 12-13 jaar was.

Een groot deel van onze collectie binnenkort te raadplegen op Google Books

groot digitaliseringsproject

De Stad Antwerpen en Google gaan samenwerken om een zeer groot deel van de collecties van het Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te digitaliseren.

Als de nacht wacht

Het laatste nieuwsoverzicht

‘s Nachts sluiten uit veiligheid de poorten van Antwerpen. Inwoners keren maar beter op tijd terug naar huis. Om tien uur luidt de avondklok. Dan mogen herbergiers geen bier meer schenken, niemand begeeft zich nog op straat. De nachtwacht staat paraat voor de goede orde.

Drukken bij kaarslicht

Nachtwerk en brandgevaar in de Plantijnse drukkerij

In de winter werkten de gezellen van de Plantijnse drukkerij ook in de donkere ochtend- en avonduren. De verlichting met kaarslicht deed het brandgevaar aanzienlijk toenemen. Daarom hechtten de meesters van de Gulden Passer een groot belang aan brandpreventie. Aan de hand van archiefstukken illustreert archivaris Kristof Selleslach hoe men in de donkere uren brandveilig werkte.

Ook interessant

Een collectie in beweging

Continue streven naar volledigheid

Al van meet af focuste het museum zich op het vervolledigen van verzameling werken gedrukt door Christoffel Plantijn en zijn opvolgers. Vandaag bezit de bibliotheek ongeveer 90% van de totale Plantijnse productie. Geen wonder dus dat het museum het epicentrum is voor studies van de vermaarde Plantijnse drukkerij.

Max Rooses: reconstructie van een verspreid archief

30.03.2020 | Max Rooses (1839-1914) was een belangrijk figuur binnen de Vlaamse cultuurgeschiedenis. Zijn papieren nalatenschap is vandaag verspreid over verschillende instellingen in Antwerpen: het Museum Plantin-Moretus, het Rubenianum, het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Dit verspreide archief wordt nu, in 2020, volledig in kaart gebracht.

boek 'Manuscripten uit het Museum Plantin-Moretus'

Publicaties

In tentoonstellingen ontdekt u telkens een ander deel van de collectie. En daarvan maken tentoonstellingscatalogi dan weer voor u de ideale selectie. Ze belichten voor u het mooiste en meest interessante wat tentoonstellingen te bieden hebben, in beeld en woord. Schaf de catalogi aan, en verzamel zo het mooiste uit de collectie.

Iris Kockelbergh aan het woord

Projecten en congressen

Boekwetenschap, prentkunst, historische huizen, publiekswerking ... Allemaal gebieden waarin het Museum Plantin-Moretus uitblinkt. Onze medewerkers schrijven artikels, organiseren tentoonstellingen, werken catalogi uit en gaan naar wetenschappelijke congressen. Bovendien werkt het museum vaak mee aan universitair onderzoek.

Het Museum Plantin-Moretus bij je thuis

Duik online in onze collecties, bekijk onze webtentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader door de museumgids, beluister onze audiogids. Alles om thuis te blijven en toch een beetje in het museum te zijn.

Verhalen uit het Plantijnse archief

Het Plantin-Moretusarchief is ontzettend rijk aan informatie over het dagelijkse leven in de Plantijnse drukkerij. Daarom brengt onze archivaris de familie Moretus en de werknemers weer tot leven in een Engelstalige blog op Medium.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief