Overslaan en naar de inhoud gaan

De brieven van Plantijn

Ruim een eeuw geleden publiceerde onze eerste conservator Max Rooses de transcripties van alle brieven van Plantijn. De Bodleian Libraries hebben deze transcripties nu allemaal online geplaatst. Een brief van Plantijn lezen vanuit je luie zetel? Het kan!

Humanistische vrienden

In de 16de eeuw was Antwerpen een belangrijk humanistisch centrum en Plantijn had contact met veel belangrijke humanisten van die tijd. Onder zijn vrienden de gevierde geleerde en humanist Justus Lipsius, de geograaf en kaartenmaker Abraham Ortelius en de schilder Pieter Brueghel de oudere.

Plantijn drukte humanistische werken, waaronder woordenboeken en publicaties over grammatica, maar ook wetenschappelijke boeken van vooraanstaande botanici zoals Clusius, Lobelius en Dodoens. Verder gaf hij ook anatomische, medische en wiskundige werken uit en drukte hij brevieren , missalen, getijdenboeken en bijbels. In 1579 bracht Plantijn de eerste moderne atlas uit, de Theatrum Orbis Terrarum van Ortelius.

Brieven

Hoewel Plantijn zelf geen geleerde was en geen speciale opleiding genoot, schreef hij toch brieven in vele verschillende talen, o.a. Frans, Latijn, Nederlands, Italiaans en Spaans.

De brieven die Plantijn schreef tussen 1549 en 1589 bieden een fascinerende inzicht in de werking van een toonaangevende uitgeverij in de vroegmoderne tijd.

Naast eigen brieven hebben de Bodleian Libraries ook enkele brieven online geplaatst die Plantijn niet zelf schreef of ontving, maar waarin hij genoemd wordt of die over het bedrijf gaan.

Consulteer online

Alle 1515 brieven kan je terugvinden in de catalogus van de Bodleian Libraries.

Of bekijk de volledige publicatie van Max Rooses.

Benieuwd naar het handschrift van Plantijn, dan kan je (een deel van) de originele brieven ook raadplegen.

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief