Collectie & onderzoek

Het Museum Plantin-Moretus voert voortdurend onderzoek naar de eigen collectie. Daarnaast levert het ook wetenschappelijke diensten aan andere instellingen, aan specialisten en studenten, aan het brede publiek. Zo breidt het museum een kleine groep kenners uit tot een grote groep liefhebbers.
  • typografische collecties uit het drukkersbedrijf
  • prentenkabinet, meer dan 20.000 tekeningen, van 1500 tot vandaag
  • schilderijen
  • meubilair

Naar collectie online

  • 25.000 oude drukken
  • 638 handschriften
  • publicaties over bibliofilie, drukkerij & uitgeverij,  en andere relevante vakgebieden voor Museum Plantin-Moretus

Naar bibliotheken online

  • Plantin-Moretus Archief
  • Archief Charles Moretus-Plantin
  • Archief aanverwante families

Naar Archieven Officina Plantiniana

Aan de slag met de collectie
manuscript
Ontdek de collecties van het Museum Plantin-Moretus online: museumcollectie, oude drukken en handschriften, prenten en tekeningen en archieven. En nieuw: 14.000 houtsneden in hoge resolutie.
leeszaal
Onze leeszaal blijft open. Uiteraard zorgen we ervoor dat je de leeszaal op een veilige manier kunt blijven bezoeken, rekening houdend met de huidige coronamaatregelen.
Leeszaal Museum Plantin-Moretus
Met eenvoudige onderzoeksvragen helpen we je zoveel mogelijk verder via mail .
student in de leeszaal
Het Museum Plantin-Moretus stelt zijn kennis graag tot uw beschikking. Onze leeszaal verwelkomt dagelijks onderzoekers. Wij bieden u ook een lijst met scriptievoorstellen aan. Onze bibliotheek staat online, net als de museumcollectie en de collectie van het Prentenkabinet. Voor typografische opleidingen raden wij u het Plantin Instituut aan.
Onze collecties
brief van Christoffel Plantijn
Ruim een eeuw geleden publiceerde onze eerste conservator Max Rooses de transcripties van alle brieven van Plantijn. De Bodleian Libraries hebben deze transcripties nu allemaal online geplaatst. Een brief van Plantijn lezen vanuit je luie zetel? Het kan!
Het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus bewaart meer dan 20.000 tekeningen. De rijke verzameling behoort tot de absolute wereldtop. De tekeningencollectie is opgebouwd rond Antwerpse kunstenaars, van 1500 tot vandaag.
De archieven van de Officina Plantiniana werden op 4 september 2001 door de Unesco opgenomen in het ‘Memory of the World’-register van het roerend cultureel werelderfgoed.
Het museum herbergt een mooie historische bibliotheek vol oude werken gedrukt vóór 1800. Het museum koopt ook nu nog steeds oude drukken aan om de collectie Plantin-en Moretusdrukken zo volledig mogelijk te maken. Die verzameling is de meest volledige ter wereld.
portretten van Seneca in de Justus Lipsius kamer
U vindt in het Museum Plantin-Moretus een uitgebreide schilderijenverzameling. Bijna de helft daarvan zijn portretten van de familie. De schilder? Peter Paul Rubens!
De collectie van het museum telt 638 handschriften en gaat van de negende tot de achttiende eeuw. De basis van de verzameling werd gelegd door Christoffel Plantin zelf: hij kocht handschriften aan die hij kon gebruiken voor het maken van boekedities van Griekse en Romeinse auteurs of kerkvaders. Plantin kreeg daarnaast ook schenkingen
detail van een oude drukpers
In het Museum Plantin-Moretus ontdek je niet alleen de oudste drukpersen ter wereld. Ook de originele loden letters zoals de Garamond, de Gutenbergbijbel en oude manuscripten vertellen het verhaal van schrift naar boekdrukkunst. Portretten van Peter Paul Rubens hangen aan de wanden en de fijnste meubels sieren het woonhuis. Ontdek hier welke hoogtepunten je zeker niet mag missen.
Houtblok uit de Plantijnse drukkerij
Houtblokken van de Plantijnse drukkerij
Maar liefst 14.000 houtblokken telt de collectie van het Museum Plantin-Moretus. Met deze staaltjes van vakmanschap werden in de Plantijnse drukkerij boekillustraties en andere decoratieve elementen afgedrukt.
Uitgelicht
02.11.2021 | In 2018 lanceerden het Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, met steun van de Stichting Nottebohm en het Dotatiefonds voor Boek en Letteren, een reisbeurs om onderzoek naar de geschiedenis van het gedrukte boek in Antwerpen te stimuleren. Vandaag wordt deze jaarlijkse beurs voor de tweede keer toegekend. Twee buitenlandse onderzoekers krijgen financiële steun om in de loop van 2022 enkele weken onderzoek te komen doen in de Antwerpse bibliotheekcollecties.
Verloren gewaande Rubenstekening terug thuis
25.09.2021 | De Vlaamse Gemeenschap heeft een verloren gewaande tekening van Peter Paul Rubens aangekocht voor een bedrag van 307.400 euro. Het werk wordt opgenomen in de Topstukkenlijst en het Museum Plantin-Moretus krijgt het in langdurige bruikleen.
Aanwinst: de Spaanse versie van Ortelius’ atlas (Theatro de la tierra universal) (mei 2021) - Foto: Victoriano Moreno voor het Museum Plantin-Moretus
De uitgave van de Spaanse versie van de atlas van Abraham Ortelius
Het museum kon zopas, dankzij middelen uit het legaat Verplancke, een exemplaar aankopen van het zeldzame 'Theatro de la tierra universal' van Abraham Ortelius, gedrukt door Christoffel Plantijn in 1588.
30.04.2020 | De Vlaamse Overheid heeft net geen 200 tekeningen uit de collectie van het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus op de Topstukkenlijst geplaatst. Het absolute topstuk is een schetsboek met 43 tekeningen die Peter Paul Rubens maakte toen hij 12-13 jaar was.
groot digitaliseringsproject
De Stad Antwerpen en Google gaan samenwerken om een zeer groot deel van de collecties van het Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te digitaliseren.
De Nachtwacht, Frederik II Bouttats, 1610-1671, PK.OP.00318
Het laatste nieuwsoverzicht
‘s Nachts sluiten uit veiligheid de poorten van Antwerpen. Inwoners keren maar beter op tijd terug naar huis. Om tien uur luidt de avondklok. Dan mogen herbergiers geen bier meer schenken, niemand begeeft zich nog op straat. De nachtwacht staat paraat voor de goede orde.
Foto van kaars in drukkerij
Nachtwerk en brandgevaar in de Plantijnse drukkerij
In de winter werkten de gezellen van de Plantijnse drukkerij ook in de donkere ochtend- en avonduren. De verlichting met kaarslicht deed het brandgevaar aanzienlijk toenemen. Daarom hechtten de meesters van de Gulden Passer een groot belang aan brandpreventie. Aan de hand van archiefstukken illustreert archivaris Kristof Selleslach hoe men in de donkere uren brandveilig werkte.
Ook interessant
de grote bibliotheek
Continue streven naar volledigheid
Al van meet af focuste het museum zich op het vervolledigen van verzameling werken gedrukt door Christoffel Plantijn en zijn opvolgers. Vandaag bezit de bibliotheek ongeveer 90% van de totale Plantijnse productie. Geen wonder dus dat het museum het epicentrum is voor studies van de vermaarde Plantijnse drukkerij.
30.03.2020 | Max Rooses (1839-1914) was een belangrijk figuur binnen de Vlaamse cultuurgeschiedenis. Zijn papieren nalatenschap is vandaag verspreid over verschillende instellingen in Antwerpen: het Museum Plantin-Moretus, het Rubenianum, het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Dit verspreide archief wordt nu, in 2020, volledig in kaart gebracht.
boek 'Manuscripten uit het Museum Plantin-Moretus'
In tentoonstellingen ontdekt u telkens een ander deel van de collectie. En daarvan maken tentoonstellingscatalogi dan weer voor u de ideale selectie. Ze belichten voor u het mooiste en meest interessante wat tentoonstellingen te bieden hebben, in beeld en woord. Schaf de catalogi aan, en verzamel zo het mooiste uit de collectie.
Iris Kockelbergh aan het woord
Boekwetenschap, prentkunst, historische huizen, publiekswerking ... Allemaal gebieden waarin het Museum Plantin-Moretus uitblinkt. Onze medewerkers schrijven artikels, organiseren tentoonstellingen, werken catalogi uit en gaan naar wetenschappelijke congressen. Bovendien werkt het museum vaak mee aan universitair onderzoek.
Duik online in onze collecties, bekijk onze webtentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader door de museumgids, beluister onze audiogids. Alles om thuis te blijven en toch een beetje in het museum te zijn.
Portret van Balthasar II Moretus in gefantaseerd decor
Het Plantin-Moretusarchief is ontzettend rijk aan informatie over het dagelijkse leven in de Plantijnse drukkerij. Daarom brengt onze archivaris de familie Moretus en de werknemers weer tot leven in een Engelstalige blog op Medium.
Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief