Overslaan en naar de inhoud gaan

Archieven

De archieven van de Officina Plantiniana zijn op 4 september 2001 door Unesco opgenomen in het ‘Memory of the World’-register van het roerend cultureel werelderfgoed. Deze Unesco erkenning legt internationaal vast dat dit bedrijfs- en familiearchief van essentieel belang is voor de cultuurgeschiedenis van het mensdom. Naast dit archief bewaart het museum ook nog stukken van families die verwant zijn met de Moretussen.

Plantin-Moretus Archief

Het Plantin-Moretus archief bevat documenten vanaf het midden van de 16de eeuw tot 1865. Het is een papieren goudmijn en telt 1.382 registers, 990 bundels, 187 pakken en meer dan 1.385 stukken op perkament.

Archief Charles Moretus-Plantin

In 1950 droeg graaf Charles Moretus-Plantin, burgemeester van Stabroek, zijn uitgebreide verzameling familiebescheiden over aan het Museum Plantin-Moretus. Dit omvangrijk familiefonds van een jongere tak van de familie Moretus vormt sindsdien in de oude archieven het afzonderlijk Fonds graaf Charles Moretus-Plantin.

Archief aanverwante families

Het Museum Plantin-Moretus bewaart familie-en bedrijfsarchieven van verwanten van de familie Moretus uit de 17de en 18de eeuw. Hieronder bevinden zich archieven van de familie Schilders, Bosschaert-De Groot, De Labistraete, De Vlieghere-du Mont-Van Wijck, De Neuf en stukken behorend tot de families Goos, Lunden, Geelhand, Wellens, Wolschaten en Verdussen.

Archief Max Rooses

Het Museum Plantin-Moretus bewaart haar eigen instellingsarchief sinds de oprichting van het museum in 1876. De eerste conservator Max Rooses leidde het museum tot aan de Eerste Wereldoorlog.

Verhalen uit het Plantijnse archief

Het Plantin-Moretusarchief is ontzettend rijk aan informatie over het dagelijkse leven in de Plantijnse drukkerij. Daarom brengt onze archivaris de familie Moretus en de werknemers weer tot leven in een Engelstalige blog op Medium.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief