Wat is er te zien?

Ontdek de magie van het museum. In paleis en drukkerij. In kamer en atelier. In letter en typografie. In de mooiste boeken. Beleef hoe, lang vóór onze digitale tijd, woord en beeld al wereldwijd werden verspreid.
Niet te missen
verloren gewaande tekening van Rubens
vrijdag 22 oktober 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Een unieke kans om een onlangs aangekochte en tot voor kort verloren gewaande tekening van Peter Paul Rubens van dichtbij te bekijken. Na dit toonmoment zal ze pas in de winter van 2023 terug te zien zijn in onze expo over 16de en 17de eeuwse tekeningen.
Nu te zien
campagnebeeld pLACEs MoMu
in het MoMu en vier andere locaties in Antwerpen
zaterdag 25 september 2021 tot zondag 02 januari 2022 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
MoMu licht een tip van de sluier over Antwerpse kantgeschiedenis op. Antwerpen speelde een belangrijke rol in de productie en handel van de kant. MoMu brengt dit verhaal via een tentoonstellingsparcours dat vijf locaties in de stad met elkaar verbindt.
Om naar uit te kijken
Guicciardini
Ontdek 500 jaar stad en streek met koopman Guicciardini
vrijdag 03 december 2021 tot zondag 06 maart 2022 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Keer terug in de tijd, naar het Antwerpen en de Nederlanden van de 16de eeuw. Lodovico Guicciardini, een Italiaans koopman die zich in Antwerpen vestigt, beschrijft in detail het leven in de steden in de Nederlanden van die tijd. Herkennen wij ons vandaag nog in zijn beschrijvingen?
Onze vaste waarden
gevel van het Museum Plantin-Moretus
In 1576 bracht Plantin zijn drukkerij over naar de Vrijdagmarkt. Zijn familie werkte en woonde er driehonderd jaar. Ze bouwden de ‘Gulden Passer’ uit tot een prachtige patriciërswoning. De Moretussen koesterden hun tot erfgoed geworden drukkerij. De laatste eigenaar, Edward Moretus, verkocht de woning in 1876 aan de Stad Antwerpen.
bezoekers bij het kunstkabinet
Christoffel Plantin en zijn schoonzoon Jan Moretus waren een revolutionair duo. Zij waren de eerste drukkers op industriële schaal. De Steve Jobs en Mark Zuckerberg van hun tijd. 400 jaar later stapt u gewoon bij hen binnen. Want hun huis en hun werkplek liggen er nog bij alsof ze even naar de bakker zijn.
Kopergravure van Europa door Abraham Ortelius
In 1555 geeft Christoffel Plantijn zijn eerste boek uit. Twintig jaar later behoort Plantijns uitgeverij tot de top in Europa.
Tentoonstellingen
De tijdelijke tentoonstellingen van het Museum belichten telkens andere thema’s. Specifieke aspecten van het huis, de familie Plantin-Moretus, de productie van de Officina Plantiniana, ... U komt er telkens meer over te weten.
Tentoonstellingen belichten een specifiek aspect van de collectie. Hieronder vindt u een overzicht van de online expo's.
Onze collectie
Driehonderd jaar boekdrukkunst en familiegeschiedenis: dát is het Museum Plantin-Moretus. U bewondert er de oudste drukpersen ter wereld, een rijke kunstcollectie en portretten van Rubens. In de bibliotheken vindt u manuscripten, incunabelen en originele drukken. En de archieven vertellen u over het dagelijkse leven in drukkerij én paleis. Bovendien bewaren we ook meer dan 20.000 prenten die tot de absolute wereldtop behoren in ons prentenkabinet.
Altijd wat te beleven. In het museum en online.
bezoekers aan het raam van de leeszaal
Tijdelijke tentoonstellingen, evenementen, drukdemonstraties. Museum Plantin-Moretus biedt veel meer dan enkel een museumbezoek.
Duik online in onze collecties, bekijk onze webtentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader door de museumgids, beluister onze audiogids. Alles om thuis te blijven en toch een beetje in het museum te zijn.
Haal het museum in huis
Museum Plantin-Moretus: Museumshop
Haal het museum in huis
Zoek je een origineel cadeau of gewoon een leuk aandenken aan je bezoek? Loop eens door onze museumshop.
Museum Plantin-Moretus: Museumshop
Zet uw relaties in de bloemetjes
Op zoek naar een origineel geschenk om uw relaties, klanten of medewerkers te bedanken of feliciteren? Het Museum Plantin-Moretus heeft het voor u!