Wat is er te zien?

Ontdek de magie van het museum. In paleis en drukkerij. In kamer en atelier. In letter en typografie. In de mooiste boeken. Beleef hoe, lang vóór onze digitale tijd, woord en beeld al wereldwijd werden verspreid.
Nu te zien
expo Brieven van Plantijn
Focus-expo
zaterdag 28 november 2020 tot zondag 28 februari 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Plantijn was een eersteklas netwerker. Via brieven hield hij contact met vrienden en zakenpartners. Lichten zijn brieven een tip van de sluier op over wat Plantijn écht dacht?
Campagnebeeld 'een eeuw van verwondering'
Expo
vrijdag 09 oktober 2020 tot zondag 21 februari 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
De 16de-eeuwse prentenreeks Nova Reperta (Nieuwe Ontdekkingen) én hedendaagse ontwikkelingen staan centraal in deze tentoonstelling. Niet toevallig stonden wetenschappen hoog op Plantijns boekenlijst.
Onze vaste waarden
gevel van het Museum Plantin-Moretus
In 1576 bracht Plantin zijn drukkerij over naar de Vrijdagmarkt. Zijn familie werkte en woonde er driehonderd jaar. Ze bouwden de ‘Gulden Passer’ uit tot een prachtige patriciërswoning. De Moretussen koesterden hun tot erfgoed geworden drukkerij. De laatste eigenaar, Edward Moretus, verkocht de woning in 1876 aan de Stad Antwerpen.
bezoekers bij het kunstkabinet
Christoffel Plantin en zijn schoonzoon Jan Moretus waren een revolutionair duo. Zij waren de eerste drukkers op industriële schaal. De Steve Jobs en Mark Zuckerberg van hun tijd. 400 jaar later stapt u gewoon bij hen binnen. Want hun huis en hun werkplek liggen er nog bij alsof ze even naar de bakker zijn.
Kopergravure van Europa door Abraham Ortelius
In 1555 geeft Christoffel Plantijn zijn eerste boek uit. Twintig jaar later behoort Plantijns uitgeverij tot de top in Europa.
Onze collectie
Driehonderd jaar boekdrukkunst en familiegeschiedenis: dát is het Museum Plantin-Moretus. U bewondert er de oudste drukpersen ter wereld, een rijke kunstcollectie en portretten van Rubens. In de bibliotheken vindt u manuscripten, incunabelen en originele drukken. En de archieven vertellen u over het dagelijkse leven in drukkerij én paleis. Bovendien bewaren we ook meer dan 20.000 prenten die tot de absolute wereldtop behoren in ons prentenkabinet.
Tentoonstellingen
De tijdelijke tentoonstellingen van het Museum belichten telkens andere thema’s. Specifieke aspecten van het huis, de familie Plantin-Moretus, de productie van de Officina Plantiniana, ... U komt er telkens meer over te weten.
Tentoonstellingen belichten een specifiek aspect van de collectie. Hieronder vindt u een overzicht van de online expo's.
Om naar uit te kijken
Landschap met reiskoets en runderhoeder, Pieter Bruegel
Mini-expo
zaterdag 27 maart 2021 tot zondag 01 augustus 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Voorjaar en zomer 2021 gaan we met Plantin op reis. Plantin reisde veel, maar niet voor zijn plezier. Business first. We gaan op zakenreis naar Leiden, Parijs en Frankfurt.
het grote salon
Waarom u Museum Plantin-Moretus niet mag missen.
gevel van het Museum Plantin-Moretus
Het Museum Plantin-Moretus is het eerste museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen.
bezoekers aan het raam van de leeszaal
Tijdelijke tentoonstellingen, evenementen, drukdemonstraties. Museum Plantin-Moretus biedt veel meer dan enkel een museumbezoek.