Over het museum

Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Hier vindt u de oudste drukpersen ter wereld, en nog veel meer ...
 
het grote salon
Waarom u Museum Plantin-Moretus niet mag missen.
gevel van het Museum Plantin-Moretus
Het Museum Plantin-Moretus is het eerste museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen.
Museum Plantin-Moretus weer open
In de 16de en 17de eeuw was de uitgeverij van Christoffel Plantijn van groot maatschappelijk belang. Toen al was het een plek waar vele stemmen klonken, verenigd rond boeken en taal. Vandaag zet het museum dit maatschappelijke engagement verder. Het Museum Plantin-Moretus is een ontmoetingsplaats met aandacht voor participatie, duurzaamheid en creativiteit.
 
Erfgoedbewakers
Christoffel Plantin bepaalde dat de Officina Plantiniana overging naar de meest competente kandidaat. De Moretussen kregen de leiding. Ze werkten elf generaties lang met kennis van zaken. Net als de medewerkers van het museum vandaag. Zij zorgen met trots voor het huis en de collectie. Maak kennis met hen en kijk even mee achter de schermen.
In september 2016 heropende het volledig vernieuwde Museum Plantin-Moretus. Een succesverhaal. Ondertussen hebben we al heel wat mooie awards, nominaties en vermeldingen in onze prijzenkast staan.
Steun dit unieke UNESCO-Werelderfgoed. Word vriend, schenker of sponsor. Steun ons.
Een aantal van onze vrijwilligers aan het woord over hun bijdrage in boek- en papierrestauratie en bij het prentenkabinet.
gezin schrijft in gastenboek
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom museum Plantin-Moretus? Houd deze pagina dan goed in het oog!
 
Affiche van Harmonie Labore et Constantia, Ekeren
De familie Plantin – Moretus liet vele sporen na in de stad Antwerpen en de districten. Verschillende straten kregen de naam van telgen van het geslacht Moretus.
Van lood tot pixel – Druk(r)evoluties in België verbindt vijf drukkerijmusea in België. Elk museum werpt een unieke blik op aspecten van het Belgische drukkersverleden.
Over de architectuur
Restauratie en nieuwbouw van een leeszaal en depots.
dame neemt foto van portret
Ontdek de magie van het museum. In paleis en drukkerij. In kamer en atelier. In letter en typografie. In de mooiste boeken. Beleef hoe, lang vóór onze digitale tijd, woord en beeld al wereldwijd werden verspreid.
Driehonderd jaar boekdrukkunst en familiegeschiedenis: dát is het Museum Plantin-Moretus. U bewondert er de oudste drukpersen ter wereld, een rijke kunstcollectie en portretten van Rubens. In de bibliotheken vindt u manuscripten, incunabelen en originele drukken. En de archieven vertellen u over het dagelijkse leven in drukkerij én paleis. Bovendien bewaren we ook meer dan 20.000 prenten die tot de absolute wereldtop behoren in ons prentenkabinet.
Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief