Over het museum

Het originele woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus biedt u een unieke historische ervaring. Het is dan ook Unesco-werelderfgoed. De geschiedenis van boek, drukkunst en ondernemingszin klinkt door in het krakend eikenhout. Hier vindt u de oudste drukpersen ter wereld, en nog veel meer ...
 
gevel van het Museum Plantin-Moretus
Het Museum Plantin-Moretus is het eerste museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen.
gevel van het Museum Plantin-Moretus
In 1576 bracht Plantin zijn drukkerij over naar de Vrijdagmarkt. Zijn familie werkte en woonde er driehonderd jaar. Ze bouwden de ‘Gulden Passer’ uit tot een prachtige patriciërswoning. De Moretussen koesterden hun tot erfgoed geworden drukkerij. De laatste eigenaar, Edward Moretus, verkocht de woning in 1876 aan de Stad Antwerpen.
bezoekers bij het kunstkabinet
Christoffel Plantin en zijn schoonzoon Jan Moretus waren een revolutionair duo. Zij waren de eerste drukkers op industriële schaal. De Steve Jobs en Mark Zuckerberg van hun tijd. 400 jaar later stapt u gewoon bij hen binnen. Want hun huis en hun werkplek liggen er nog bij alsof ze even naar de bakker zijn.
Kopergravure van Europa door Abraham Ortelius
In 1555 geeft Christoffel Plantijn zijn eerste boek uit. Twintig jaar later behoort Plantijns uitgeverij tot de top in Europa.
Driehonderd jaar boekdrukkunst en familiegeschiedenis: dát is het Museum Plantin-Moretus. U bewondert er de oudste drukpersen ter wereld, een rijke kunstcollectie en portretten van Rubens. In de bibliotheken vindt u manuscripten, incunabelen en originele drukken. En de archieven vertellen u over het dagelijkse leven in drukkerij én paleis. Bovendien bewaren we ook meer dan 20.000 prenten die tot de absolute wereldtop behoren in ons prentenkabinet.
Wist je al dat...
Museum Plantin-Moretus weer open
In de 16de en 17de eeuw was de uitgeverij van Christoffel Plantijn van groot maatschappelijk belang. Toen al was het een plek waar vele stemmen klonken, verenigd rond boeken en taal. Vandaag zet het museum dit maatschappelijke engagement verder. Het Museum Plantin-Moretus is een ontmoetingsplaats met aandacht voor participatie, duurzaamheid en creativiteit.
Achter de schermen
gezin schrijft in gastenboek
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom museum Plantin-Moretus? Houd deze pagina dan goed in het oog!
Blijf op de hoogte van onze activiteiten. Volg ons op Facebook en Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Steun ons
Steun met een gift, schenking of nalatenschap
Iedere gift, iedere schenking - hoe klein ook - is meer dan welkom! Geef aan Museum Plantin-Moretus en word mecenas!
Steun dit unieke UNESCO-Werelderfgoed. Word vriend, schenker of sponsor. Steun ons.
Museum Plantin-Moretus: Museumshop
Zet uw relaties in de bloemetjes
Op zoek naar een origineel geschenk om uw relaties, klanten of medewerkers te bedanken of feliciteren? Het Museum Plantin-Moretus heeft het voor u!
Word vrijwilliger
Een aantal van onze vrijwilligers aan het woord over hun bijdrage in boek- en papierrestauratie en bij het prentenkabinet.
Zin in vrijwilligerswerk? Jouw talenten en inzet worden bij het Museum Plantin-Moretus zeker gewaardeerd! Als vrijwilliger draag je mee zorg voor dit UNESCO Werelderfgoed.
Meer weten
pancarte in het museum over de verkoop aan Stad Antwerpen
Met dezelfde zorg en dynamiek als de familie Plantin en Moretus, beheren we dit huis en haar collectie voor toekomstige generaties. We ontwikkelen expertise door onderzoek, samenwerking en uitwisseling. Iedere medewerker is fier om hier te werken. En iedere bezoeker voelt zich hier welkom.
Welgeteld één museum staat op de Unesco-lijst. Het Museum Plantin-Moretus. Dankzij de combinatie van een prestigieuze patriciërswoning, een eeuwenoud atelier en – al meer dan 125 jaar – een uitstekend museum. Plus een nagenoeg intact bedrijfsarchief dat teruggaat tot 1555.
Het Museum Plantin-Moretus is een huis van ontmoeting en samenwerking. Liefhebbers van boeken, typografie en historische huizen ontmoeten elkaar hier. Met andere instellingen wordt expertise gedeeld en worden samenwerkingsverbanden aangegaan.
Speciaal voor
Bent u journalist of recensent?
vm_plantinmoretus_60_15102016
Voor Tour Operators & Travel Trade Professionals
Bent u toeristische professional? Ontdek hier de vele troeven van het Museum Plantin-Moretus voor uw reisaanbod.
Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief