• foto: Victoriano Moreno

    Welkom in Museum Plantin-Moretus

    Wandel binnen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Plantin-Moretus alsof je er 400 jaar geleden gewoon vriend aan huis was.
Om naar uit te kijken
Campagnebeeld 'een eeuw van verwondering'
500 jaar Plantin
Tentoonstelling
vrijdag 09 oktober 2020 tot zondag 10 januari 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
De 16de eeuwse prentenreeks Nova Reperta (Nieuwe Ontdekkingen) én hedendaagse ontwikkelingen staan centraal in deze tentoonstelling. Niet toevallig stonden wetenschappen hoog op Plantijns boekenlijst.
500 jaar Plantin
Mini-expo
zaterdag 28 november 2020 tot zondag 28 februari 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Plantin was een eersteklas netwerker. Via brieven hield hij contact met vrienden. Lichten zijn brieven een tip van de sluier op over wat Plantin écht dacht?
Het museum is open
Museum Plantin-Moretus weer open
Het museum is open
Museum Plantin-Moretus is open! Kom gerust eens op bezoek bij de familie Plantin en Moretus. Hou wel rekening met de verschillende voorzorgsmaatregelen. Wacht je nog liever wat langer? Online zijn we altijd open!
Duik online in onze collecties, bekijk onze webtentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader door de museumgids, beluister onze audiogids. Alles om thuis te blijven en toch een beetje in het museum te zijn.
Leeszaal open op afspraak
leeszaal
Sinds 11 mei is onze leeszaal open op afspraak. Uiteraard stellen we alles in het werk voor een veilig leeszaalbezoek. Reserveer hier je plaats en de te raadplegen werken. Bekijk ook onze digitale dienstverlening.
Leeszaal Museum Plantin-Moretus
Met eenvoudige onderzoeksvragen helpen we je zoveel mogelijk verder via mail .
Impressed by Plantin
Impressed by Plantin: acht kunstenaars krijgen carte blanche
Ambassadeurs maken nieuw werk geïnspireerd op collectie houtblokken
Acht Antwerpse kunstenaars gaan deze zomer aan de slag met de indrukwekkende collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus.
Impressed by Plantin: Stephanie Specht
Grafisch vormgever Stephanie Specht engageert zich om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Minimalisme, een liefde voor fonts en spitsvondige illustraties kenmerken haar werk.
Ontdek 14.000 houtsneden in hoge resolutie
Ontdek de indrukwekkende collectie houtsneden in hoge resolutie. Zeewezens, rijke geïllustreerde letters en meer. Een bron van inspiratie. Be impressed!
Plantin blijft inspireren
trekpop
staycation tips
Creativiteit is troef bij het Museum Plantin-Moretus. Knutseltips voor groot en klein.
Mondmasker
Een hip mondmasker mag niet ontbreken nu veiligheid primeert en mondmaskers dragen in veel gevallen wenselijk en soms zelfs verplicht is. Het museum liet daarom herbruikbare mondmaskers maken geïnspireerd op zijn collectie.
Dodospel
naar het klassieke gezelschapsspel 'ganzenbord'
Om de 500ste verjaardag van drukker-uitgever Christoffel Plantin te vieren, doken we in onze collectie houtblokken en staken de klassieker 'Ganzenbord' in een Impressed by Plantin-jasje.
Impressed by Plantin
De collectie houtsneden van het Museum Plantin-Moretus inspireert. Winkels en horeca rond het museum zetten de collectie in de kijker. Letterlijk dan. Geniet online van een sterk staaltje illustraties op hun etalage.
Stickervel Impressed by Plantin - free mockup by Bharath Selvaraj
Een stickervel om thuis te printen
De collectie houtsneden van het Museum Plantin-Moretus is zo veelzijdig toe te passen. Voor de thuiszitters een stickervel om zelf af te drukken op stickerpapier.
#impressedbyplantin
Brieven schrijven is plots weer helemaal in. Verras je ouder, grootouder of vriend die je nu even niet kan zien met een mooie brief. Op zelfgemaakt briefpapier! We helpen je op weg.
Niet te missen
Portret Christoffel Plantin
Feestjaar: 500 jaar Christoffel Plantin
Ongeveer 500 jaar geleden werd Christoffel Plantin geboren. Daarom zet Museum Plantin-Moretus deze bijzondere man in de bloemetjes met een feestjaar. Vier je met ons mee?
Vlaamse topstukken - collage
10 video's over unieke tekeningen uit de 17de eeuw
Curator Virginie D'haene leidt je rond door de tentoonstelling 'Op-en-top getekend', langs de spectaculairste 17de-eeuwse tekeningen uit onze collectie.
Nieuws
Portret van Balthasar II Moretus in gefantaseerd decor
Het Plantin-Moretusarchief is ontzettend rijk aan informatie over het dagelijkse leven in de Plantijnse drukkerij. Daarom brengt onze archivaris de familie Moretus en de werknemers weer tot leven in een Engelstalige blog op Medium.
De Thiende van Simon Stevin
Op Google Arts & Culture
18.05.2020 | In 2020 is het 400 jaar geleden dat wiskundige en uitvinder Simon Stevin (1548 – 1620) overleed. Op 18 mei, International Museum Day, herdenkt het Museum Plantin-Moretus het wiskundige genie met een online tentoonstelling op Google Arts & Culture. De 'Officina Plantiniana' was immers drukker en uitgever van bijna 90% van het werk van Stevin.
30.04.2020 | De Vlaamse Overheid heeft net geen 200 tekeningen uit de collectie van het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus op de Topstukkenlijst geplaatst. Het absolute topstuk is een schetsboek met 43 tekeningen die Peter Paul Rubens maakte toen hij 12-13 jaar was.
groot digitaliseringsproject
De Stad Antwerpen en Google gaan samenwerken om een zeer groot deel van de collecties van het Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te digitaliseren.
Op 15 maart vormde het Museum Plantin-Moretus de achtergrond van een gevelprojectie gebaseerd op de houtblokkencollectie van het museum. Bekijk hier de aftermovie.
Museum Plantin-Moretus in 't kort

Museum Plantin-Moretus teaser

Reis naar het verleden. Stap binnen in het huis en de drukkerij.
Stap binnen in de wereld van de invloedrijke familie Plantijn en Moretus. Christoffel Plantijn bracht zijn leven door tussen de boeken. Samen met zijn vrouw en vijf dochters leefde hij in een statig pand aan de Vrijdagmarkt. Christoffel Plantijn en Jan Moretus bouwden een indrukwekkende drukkerij op. Vandaag is het museum het enige museum ter wereld dat erkend werd als UNESCO Werelderfgoed.
 

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief