• foto: Victoriano Moreno

    Welkom in Museum Plantin-Moretus

    Wandel binnen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Plantin-Moretus alsof je er 400 jaar geleden gewoon vriend aan huis was.

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom gaat het Museum Plantin-Moretus dicht tot en met 19 april 2020. Ook alle evenementen in Museum Plantin-Moretus worden tot dan geannuleerd. Bezoekers die een ticket gekocht hebben, krijgen een persoonlijk bericht. We informeren binnenkort over de geplande evenementen.

Lees hier alle maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

Ontdek het museum en de collectie online
Online is het museum altijd open
Het museum en de leeszaal mogen dan wel gesloten zijn, online blijven we open. Duik online in onze collecties, bekijk onze online tentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader online door de museumgids, beluister de audiogids met de Antwerp Museum App. Alles om binnen te blijven en uw gedachten te verzetten.
In de kijker
Dat het een once-in-a-lifetime paasvakantie wordt, dat staat vast. Dat je als ouder af en toe creatief uit de hoek zal mogen komen om de kinderen bezig te houden 'in hun kot' ook. We hebben daarom enkele suggesties voor een indrukwekkende paasvakantie.
Niet te missen
Portret Christoffel Plantin
Feestjaar: 500 jaar Christoffel Plantin
Ongeveer 500 jaar geleden werd Christoffel Plantin geboren. Daarom zet Museum Plantin-Moretus deze bijzondere man in de bloemetjes met een feestjaar. Vier je met ons mee?
Plantin blijft inspireren
Ontdek 14.000 houtsneden in hoge resolutie
Ontdek de indrukwekkende collectie houtsneden in hoge resolutie. Zeewezens, rijke geïllustreerde letters en meer. Een bron van inspiratie. Be impressed!
Impressed by Plantin
De collectie houtsneden van het Museum Plantin-Moretus inspireert. Winkels en horeca rond het museum zetten de collectie in de kijker. Letterlijk dan. Geniet online van een sterk staaltje illustraties op hun etalage.
Om naar uit te kijken
Landschap met reiskoets en runderhoeder, Pieter Bruegel
500 jaar Plantin
Mini-expo
zaterdag 25 april 2020 tot zondag 30 augustus 2020 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers Uitgesteld
UITGESTELD | Voorjaar en zomer 2020 gaan we met Plantin op reis. Plantin reisde veel, maar niet voor zijn plezier. Business first. We gaan op zakenreis naar Leiden, Parijs en Frankfurt.
500 jaar Plantin
Mini-expo
vrijdag 09 oktober 2020 tot zondag 10 januari 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Plantin was een eersteklas netwerker. Via brieven hield hij contact met vrienden. Lichten zijn brieven een tip van de sluier op over wat Plantin écht dacht?
500 jaar Plantin
Tentoonstelling
vrijdag 09 oktober 2020 tot zondag 10 januari 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
De 16de eeuwse prentenreeks Nova Reperta (Nieuwe Ontdekkingen) én hedendaagse ontwikkelingen staan centraal in deze tentoonstelling. Niet toevallig stonden wetenschappen hoog op Plantijns boekenlijst.
Museum Plantin-Moretus in 't kort

Museum Plantin-Moretus teaser

Reis naar het verleden. Stap binnen in het huis en de drukkerij.
Stap binnen in de wereld van de invloedrijke familie Plantijn en Moretus. Christoffel Plantijn bracht zijn leven door tussen de boeken. Samen met zijn vrouw en vijf dochters leefde hij in een statig pand aan de Vrijdagmarkt. Christoffel Plantijn en Jan Moretus bouwden een indrukwekkende drukkerij op. Vandaag is het museum het enige museum ter wereld dat erkend werd als UNESCO Werelderfgoed.
Praktisch
foto: Sigrid Spinnox
Kom eens op bezoek in het huis en bedrijf van Plantin en de familie Moretus. Alles om uw museumbezoek te plannen, vindt u hier.
foto: Sigrid Spinnox
Verken het huis en bedrijf van Plantin en de Moretussen op eigen houtje, met een hoorspel, boekje of spel. Of laat u leiden door een gids.
leeszaal
In onze leeszaal raadpleegt u tal van authentieke documenten. U vindt er kostbare oude drukken en handschriften, archiefdocumenten en een rijke verzameling van prenten en tekeningen.
Nieuws
groot digitaliseringsproject
De Stad Antwerpen en Google gaan samenwerken om een zeer groot deel van de collecties van het Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te digitaliseren.
Ludovico Guicciardini’s beschrijving van de Nederlanden is een onmisbare bron voor de geschiedenis van de Nederlanden in de 16de eeuw. In het werk beschrijft de auteur niet alleen de geschiedenis van deze gebieden, maar ook de bestuursvormen, de organisatie van de handel en nijverheid en kunst en cultuur.
Max Rooses (1839-1914) was een belangrijk figuur binnen de Vlaamse cultuurgeschiedenis. Zijn papieren nalatenschap is vandaag verspreid over verschillende instellingen in Antwerpen: het Museum Plantin-Moretus, het Rubenianum, het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Dit verspreide archief wordt nu, in 2020, volledig in kaart gebracht.
Labore et Constantia, toegeschreven aan Theodoor Boeyermans
Ontdek in Museum Plantin-Moretus een interessante nieuwe aanwinst: een olieverfschets van de hand van de Antwerpse 17de eeuwse barokschilder Theodoor Boeyermans. Het werk toont de verheerlijking van het huis Plantin-Moretus.

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief