• foto: Victoriano Moreno

    Welkom in Museum Plantin-Moretus

    Wandel binnen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Plantin-Moretus alsof je er 400 jaar geleden gewoon vriend aan huis was.
Het museum is opnieuw open
Museum Plantin-Moretus weer open
We hebben je gemist
Museum Plantin-Moretus is open! Kom gerust eens op bezoek bij de familie Plantin en Moretus. Hou wel rekening met de verschillende voorzorgsmaatregelen. Wacht je nog liever wat langer? Online zijn we altijd open!
bezoekers aan het raam van de leeszaal
De leeszaal en het museum mogen dan wel weer open zijn. Alle evenementen dit voorjaar in het Museum Plantin-Moretus daarentegen zijn afgelast of uitgesteld. Bezoekers die een ticket kochten, krijgen een persoonlijk bericht. Van zodra er opnieuw evenementen mogelijk zijn lees je dat hier.
Leeszaal open op afspraak
leeszaal
Vanaf 11 mei is onze leeszaal open op afspraak. Uiteraard stellen we alles in het werk voor een veilig leeszaalbezoek. Reserveer hier je plaats en de te raadplegen werken. Bekijk ook onze digitale dienstverlening.
Leeszaal Museum Plantin-Moretus
Met eenvoudige onderzoeksvragen helpen we je zoveel mogelijk verder via mail .
Ontdek het museum en de collectie online
Duik online in onze collecties, bekijk onze webtentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader door de museumgids, beluister onze audiogids. Alles om thuis te blijven en toch een beetje in het museum te zijn.
Plantin blijft inspireren
MPM Impressed by Plantin - Moederdag
Wens je mama een fijne moederdag met een van onze wenskaarten gebaseerd op de collectie houtblokken
Ontdek 14.000 houtsneden in hoge resolutie
Ontdek de indrukwekkende collectie houtsneden in hoge resolutie. Zeewezens, rijke geïllustreerde letters en meer. Een bron van inspiratie. Be impressed!
Impressed by Plantin
De collectie houtsneden van het Museum Plantin-Moretus inspireert. Winkels en horeca rond het museum zetten de collectie in de kijker. Letterlijk dan. Geniet online van een sterk staaltje illustraties op hun etalage.
Niet te missen
Portret Christoffel Plantin
Feestjaar: 500 jaar Christoffel Plantin
Ongeveer 500 jaar geleden werd Christoffel Plantin geboren. Daarom zet Museum Plantin-Moretus deze bijzondere man in de bloemetjes met een feestjaar. Vier je met ons mee?
Om naar uit te kijken
De Boekenwereld - special: 500 jaar Plantin
De wereld van Plantin
In deze speciale editie van De Boekenwereld werken vier Antwerpse partners samen. Het Letterenhuis, de Antwerpse Universiteitsbibliotheek, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus brengen naar aanleiding van de 500ste verjaardag van Christoffel Plantin hulde aan deze bijzondere ondernemer.
500 jaar Plantin
Mini-expo
vrijdag 09 oktober 2020 tot zondag 10 januari 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Plantin was een eersteklas netwerker. Via brieven hield hij contact met vrienden. Lichten zijn brieven een tip van de sluier op over wat Plantin écht dacht?
500 jaar Plantin
Tentoonstelling
vrijdag 09 oktober 2020 tot zondag 10 januari 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
De 16de eeuwse prentenreeks Nova Reperta (Nieuwe Ontdekkingen) én hedendaagse ontwikkelingen staan centraal in deze tentoonstelling. Niet toevallig stonden wetenschappen hoog op Plantijns boekenlijst.
Nieuws
De Thiende van Simon Stevin
Op Google Arts & Culture
18.05.2020 | In 2020 is het 400 jaar geleden dat wiskundige en uitvinder Simon Stevin (1548 – 1620) overleed. Op 18 mei, International Museum Day, herdenkt het Museum Plantin-Moretus het wiskundige genie met een online tentoonstelling op Google Arts & Culture. De 'Officina Plantiniana' was immers drukker en uitgever van bijna 90% van het werk van Stevin.
30.04.2020 | De Vlaamse Overheid heeft net geen 200 tekeningen uit de collectie van het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus op de Topstukkenlijst geplaatst. Het absolute topstuk is een schetsboek met 43 tekeningen die Peter Paul Rubens maakte toen hij 12-13 jaar was.
groot digitaliseringsproject
De Stad Antwerpen en Google gaan samenwerken om een zeer groot deel van de collecties van het Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te digitaliseren.
Op 15 maart vormde het Museum Plantin-Moretus de achtergrond van een gevelprojectie gebaseerd op de houtblokkencollectie van het museum. Bekijk hier de aftermovie.
01.03.2020 | Ludovico Guicciardini’s beschrijving van de Nederlanden is een onmisbare bron voor de geschiedenis van de Nederlanden in de 16de eeuw. In het werk beschrijft de auteur niet alleen de geschiedenis van deze gebieden, maar ook de bestuursvormen, de organisatie van de handel en nijverheid en kunst en cultuur.
30.03.2020 | Max Rooses (1839-1914) was een belangrijk figuur binnen de Vlaamse cultuurgeschiedenis. Zijn papieren nalatenschap is vandaag verspreid over verschillende instellingen in Antwerpen: het Museum Plantin-Moretus, het Rubenianum, het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Dit verspreide archief wordt nu, in 2020, volledig in kaart gebracht.
Labore et Constantia, toegeschreven aan Theodoor Boeyermans
22.11.2019 | Ontdek in Museum Plantin-Moretus een interessante nieuwe aanwinst: een olieverfschets van de hand van de Antwerpse 17de eeuwse barokschilder Theodoor Boeyermans. Het werk toont de verheerlijking van het huis Plantin-Moretus.
Museum Plantin-Moretus in 't kort

Museum Plantin-Moretus teaser

Reis naar het verleden. Stap binnen in het huis en de drukkerij.
Stap binnen in de wereld van de invloedrijke familie Plantijn en Moretus. Christoffel Plantijn bracht zijn leven door tussen de boeken. Samen met zijn vrouw en vijf dochters leefde hij in een statig pand aan de Vrijdagmarkt. Christoffel Plantijn en Jan Moretus bouwden een indrukwekkende drukkerij op. Vandaag is het museum het enige museum ter wereld dat erkend werd als UNESCO Werelderfgoed.

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief