Overslaan en naar de inhoud gaan
Noortje Palmers

Woordenwolk

Het Museum Plantin-Moretus is een museum van boeken, woorden en letters. Niet alleen voor wie goed Nederlands kent. Ook voor wie de taal nog niet machtig is. ‘Woordenwolk’ is een speelse methode voor laaggeletterde jongeren en volwassenen om de bijzondere verhalen van het museum te leren kennen, én nieuwe Nederlandse woorden te leren.

Christoffel Plantijn, zelf een anderstalige nieuwkomer afkomstig uit Frankrijk, beheerste de Nederlandse taal nooit volledig. Daarom gaf hij het eerste Nederlandstalige woordenboek uit. Met de kaartenset 'Woordenwolk’ (voorheen ‘Luisterogen’) treden leerlingen in Plantijns voetspoor.

 

Kaarten om te praten

Woordenwolk is een mooi vormgegeven set kaarten, opgebouwd rond 15 thema’s. Elk thema sluit aan bij zowel het museum als bij de leefwereld van de bezoeker. Het bestaat telkens uit drie kaarten met daarop een woord, een beeld of aan aanvulzin. Elk thema is de start van een gesprek.

 

Kaarten leggen en Nederlands praten

De begeleider of leerkracht geeft iedereen één of meerdere kaarten. De groep gaat dan in het museum op zoek naar wat best bij hun kaarten past. Alleen of per twee. Heeft iedereen iets gevonden? Dan gaat de volledige groep samen rond. Op de juiste plek vertellen de leerlingen over hun vondsten: een prima gelegenheid om Nederlands te oefenen.

 

Verschillende niveaus

Er zijn niet alleen 15 thema’s, er zijn ook verschillende niveaus. Zo zijn er heel gemakkelijke Nederlandse woorden (letter, boek, stad), maar er zijn er ook moeilijkere (wereldbol, verliefd, woordenboek). Op die manier kan de begeleider de ‘Woordenwolk’ aanpassen aan het taalniveau van de groep.

 

Luisterogen

Aanvankelijk was de set kaarten ontwikkeld binnen de methodiek ‘Luisterogen’ voor doven en slechthorenden. Het museum paste het concept direct aan voor NT2-cursisten en OKAN-klassen. Maar na zes jaar intensief gebruik en een herinrichting was het aan vernieuwing toe. Daarom vroegen we in 2018 aan een OKAN-klas van de Marco Poloschool in de Offerandestraat om het spel te herbekijken. Konden ze het bijsturen en uitbreiden? De set kreeg een upgrade en een nieuwe naam: ‘Woordenwolk’. Het nieuwe pakket nodigt alle anderstalige nieuwkomers uit om op een voor hen waardevolle manier het museum te bezoeken én Nederlands te oefenen. 

 

Co-creatie

Net als de andere projecten is ‘Woordenwolk' een geslaagde co-creatie met verschillende partners. Eerst met Oliva Moors, de Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen en De Dagen vzw, met wie Museum Plantin-Moretus samen ‘Luisterogen’ ontwikkelden. Daarna met de OKAN-klas van de Marco Poloschool en advies van Atlas, die de kaartenset bijschaafden tot ‘Woordenwolk’, met projectsubsidie van CANON-Cultuurkuur en steun van de Stad Antwerpen.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief