Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek

Het Museum Plantin-Moretus voert voortdurend onderzoek naar de eigen collectie. Daarnaast levert het ook wetenschappelijke diensten aan andere instellingen, aan specialisten en studenten, aan het brede publiek. Zo breidt het museum een kleine groep kenners uit tot een grote groep liefhebbers.

  • typografische collecties uit het drukkersbedrijf
  • prentenkabinet, meer dan 20.000 tekeningen, van 1500 tot vandaag
  • schilderijen
  • meubilair

Naar collectie online

  • 25.000 oude drukken
  • 638 handschriften
  • publicaties over bibliofilie, drukkerij & uitgeverij,  en andere relevante vakgebieden voor Museum Plantin-Moretus

Naar bibliotheken online

  • Plantin-Moretus Archief
  • Archief Charles Moretus-Plantin
  • Archief aanverwante families

Naar Archieven Officina Plantiniana

Verhalen uit het Plantijnse archief

Het Plantin-Moretusarchief is ontzettend rijk aan informatie over het dagelijkse leven in de Plantijnse drukkerij. Daarom brengt onze archivaris de familie Moretus en de werknemers weer tot leven in een Engelstalige blog op Medium.

Twee internationale wetenschappers krijgen reisbeurs naar Antwerpen (2019-2020)

04.10.2019 | Vorig jaar lanceerden de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus, met steun van de Stichting Nottebohm en het Dotatiefonds voor Boek en Letteren, een reisbeurs om onderzoek naar de geschiedenis van het gedrukte boek in Antwerpen te stimuleren. Vandaag wordt deze jaarlijkse beurs voor de tweede keer toegekend. Twee buitenlandse onderzoekers krijgen financiële steun om enkele weken onderzoek te komen doen in de Antwerpse bibliotheekcollecties.

student in de leeszaal

Studenten

Het Museum Plantin-Moretus stelt zijn kennis graag tot uw beschikking. Onze leeszaal verwelkomt dagelijks onderzoekers. Wij bieden u ook een lijst met scriptievoorstellen aan. Onze bibliotheek staat online, net als de museumcollectie en de collectie van het Prentenkabinet. Voor typografische opleidingen raden wij u het Plantin Instituut aan.

Leeszaal

In onze leeszaal raadpleegt u tal van authentieke documenten. U vindt er kostbare oude drukken en handschriften, archiefdocumenten en een rijke verzameling van prenten en tekeningen. Reserveer wel even op voorhand een plaats.

manuscript

Onze collecties online

Ontdek de collecties van het Museum Plantin-Moretus online: museumcollectie, oude drukken en handschriften, prenten en tekeningen en archieven. En nieuw: 14.000 houtsneden in hoge resolutie.

De brieven van Plantijn

Ruim een eeuw geleden publiceerde onze eerste conservator Max Rooses de transcripties van alle brieven van Plantijn. De Bodleian Libraries hebben deze transcripties nu allemaal online geplaatst. Een brief van Plantijn lezen vanuit je luie zetel? Het kan!

Archieven

De archieven van de Officina Plantiniana werden op 4 september 2001 door de Unesco opgenomen in het ‘Memory of the World’-register van het roerend cultureel werelderfgoed.

Oude drukken

Het museum herbergt een mooie historische bibliotheek vol oude werken gedrukt vóór 1800. Het museum koopt ook nu nog steeds oude drukken aan om de collectie Plantin-en Moretusdrukken zo volledig mogelijk te maken. Die verzameling is de meest volledige ter wereld.

Het prentenkabinet

Het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus bewaart meer dan 20.000 tekeningen. De rijke verzameling behoort tot de absolute wereldtop. De tekeningencollectie is opgebouwd rond Antwerpse kunstenaars, van 1500 tot vandaag.

Twee internationale wetenschappers krijgen reisbeurs naar Antwerpen (2018-2019)

01.10.2018 | Eerder dit jaar werd de “Thierry en Frédéric Nottebohm-beurs” gelanceerd door Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek. Vandaag werden de eerste reisbeurzen voor twee internationale onderzoekers goedgekeurd.

Iris Kockelbergh aan het woord

Projecten en congressen

Boekwetenschap, prentkunst, historische huizen, publiekswerking ... Allemaal gebieden waarin het Museum Plantin-Moretus uitblinkt. Onze medewerkers schrijven artikels, organiseren tentoonstellingen, werken catalogi uit en gaan naar wetenschappelijke congressen. Bovendien werkt het museum vaak mee aan universitair onderzoek.

boek 'Manuscripten uit het Museum Plantin-Moretus'

Publicaties

In tentoonstellingen ontdekt u telkens een ander deel van de collectie. En daarvan maken tentoonstellingscatalogi dan weer voor u de ideale selectie. Ze belichten voor u het mooiste en meest interessante wat tentoonstellingen te bieden hebben, in beeld en woord. Schaf de catalogi aan, en verzamel zo het mooiste uit de collectie.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief