The Print Project

Impressed by Plantin

OPEN CALL -- De collectie van het Museum Plantin-Moretus blijft inspireren. Supercollect en het Museum Plantin-Moretus roepen jonge Vlaamse creatieven op om deel te nemen aan 'The Print Project'. Een selectie van 20 vormgevers krijgt de kans een print te ontwerpen geïnspireerd op de indrukwekkende collectie houtblokken.

The Print Project

Dit najaar engageren we opnieuw creatief talent om met de collectie houtblokken te werken. Een selectie van 20 jonge Vlaamse vormgevers krijgt de kans om deel te nemen aan Impressed by Plantin: The Print Project. De gekozen kunstenaars ontwerpen een print geïnspireerd op de indrukwekkende collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Met dit project wil het museum de Vlaamse grafische sector een impuls geven.

Vanaf 20 november 2020 zijn de creaties van de 20 geselecteerde kunstenaars te zien in het museum. Én de prints zullen in november gedurende twee weken als timed open edition online verkocht worden op de webshop van Supercollect.

Museum Plantin-Moretus x Supercollect

Supercollect zal instaan voor de productie van de prints. In samenspraak met de vormgever bepaalt Supercollect de druktechniek, en produceren zij de print in hoge kwaliteit in hun atelier in Antwerpen.

Supercollect is een collab van analoge printfaktorij Superdruk (Stoffel Van den Bergh) en collectible afficionado Wham (Bart Warnier), en zet al langer in op samenwerkingen met artiesten, door deze in het atelier uit te nodigen en in samenspraak prints in limited edition te produceren.

Impressed by Plantin - indrukwekkende houtblokkencollectie

De collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus telt maar liefst 14.000 stuks. Stuk voor stuk meesterlijk uit hout gesneden tekeningen. Naar aanleiding van de 500ste verjaardag van Christoffel Plantin in 2020 lanceerde het museum de gehele collectie online en in hoge resolutie op www.impressedbyplantin.be.

Eerder in 2020 gingen al acht Antwerpse kunstenaars aan de slag met de collectie en creëerden nieuw werk geïnspireerd op de collectie houtblokken en de verhalen van het museum. Ook die creaties kan je vanaf 20 november ontdekken in het Museum Plantin-Moretus.

 

Deelnemen?

Ben je kunstenaar en wens je graag deel te nemen aan The Print Project? Dat kan. Vul dan voor 29 oktober het inschrijvingsformulier in.

Schrijf je hier in

 

Goed om weten

Wie kan inschrijven?

Ben jij een professioneel grafisch vormgever in Vlaanderen? Dan kan je meedoen. 

Hoe moet je inschrijven?

Schrijf je online in voor 29 oktober 2020. Enkel volledig ingevulde inschrijvingen komen in aanmerking. Voeg dus zeker een portfolio toe, met een selectie relevant werk. Formuleer je motivatie voor deelname aan The Print Project. Je hoeft met andere woorden nog geen ontwerp in te dienen. 

Waarom zou je inschrijven?

Je stapt mee in een project van het Museum Plantin-Moretus, waarbij je de collectie houtblokken uit de 16de tot 18de eeuw in een hedendaagse creatie verwerkt, geheel in jouw stijl en met jouw visie.

Je werk wordt op professionele wijze geproduceerd en omkaderd, en wordt mee gedragen in een groter mediaplan.

De twintig geselecteerde vormgevers krijgen een fee van 750 euro incl. btw per persoon, plus 50% van de winst van de timed open online verkoop van hun print.

De creaties zullen ook in het Museum Plantin-Moretus te zien zijn vanaf 20 november 2020, met vermelding van je naam en motivatie.

Tot wanneer kan je inschrijven?

Je kan online inschrijven tot en met 29 oktober 2020.

Hoe verloopt de selectie?

Op 30 oktober 2020 zal een jury 20 Vlaamse kunstenaars selecteren om een print te ontwerpen. Voor meer info, lees het reglement (PDF).

Wie zit er in de jury?

In de jury zetelen Joost Depuydt (conservator van de typografische en technische collecties) en Marijke Hellemans (conservator moderne prenten en illustraties) van het Museum Plantin-Moretus, Stoffel Van den Bergh en Bart Warnier van Supercollect, Magali Elali van Coffeeklatch, Armina Ghazaryan van Type and Press en Stephanie Specht van Studio Specht.

Waar vind ik de collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus?

De volledige collectie houtsneden is te raadplegen op www.impressedbyplantin.be.

 

De jury

Joost Depuydt

Joost Depuydt werkt sinds 2018 als conservator van de typografische en technische collecties in het Museum Plantin-Moretus. Onder zijn impuls is de collectie houtblokken de afgelopen twee jaar integraal gedigitaliseerd en beschreven. Daardoor is deze collectie als een onuitputtelijke inspiratiebron makkelijk toegankelijk geworden voor creatief talent. Joost, historicus van opleiding, was eerder actief in het FelixArchief Antwerpen (2007-2018) en de Universiteitsbibliotheek Leuven (1996-2007).

Marijke Hellemans

Marijke Hellemans is de conservator van de collectie prenten en tekeningen van het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus. Zij is verantwoordelijk voor de zorg, het beheer en de ontsluiting van deze verzameling prenten en tekeningen. Zij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit van Brussel, waarbij haar interesse zich op de grafische kunsten richtte. Sinds 1997 is zij secretaris van het International Advisory Committee of Keepers of Public Collections of Graphic Art die de 50 belangrijkste prentenkabinetten ter wereld verenigt. Ook het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus hoort hierbij.

Stoffel en Bart van Supercollect
www.supercollect.be

Onder de naam Supercollect nodigen Bart en Stoffel artiesten uit rond de drukpers, om op een persoonlijk niveau samen te werken en limited edition art prints en collectibles te vervaardigen. De samenwerking is ontstaan in de coulissen van het design & creativity festival Us by Night. Bart is fervent ‘collectioneur’ en onder de naam Wham organisator van allerhande streetart & kunstprojecten, Stoffel is grafisch vormgever en runt met Superdruk (voorheen Kastaar) een eigen grafisch drukatelier.

Armina Ghazaryan
typeand.press

Armina Ghazaryan is freelance grafisch vormgever met Armeense roots. Ze is de oprichtster van ‘Letterpress Corner’, een Gentse printstudio. Ze maakt ook deel uit van het printteam van het Industriemuseum in Gent. Daar ontwerpt en zet ze posters met houten en metalen letters, catalogiseert ze de collectie houten letters van het museum en geeft ze workshops.

Magali Elali
www.coffeeklatch.be

Magali Elali, schrijfster, curator en producer bij Keen, een creatieve studio en galerie in Antwerpen die ze samen runt met Bart Kiggen. Keen maakt foto’s, video’s, reportages en grafisch werk voor the Financial Times, Highsnobiety, Ikea, en Belgische media zoals Knack Weekend, De Morgen en Feeling Wonen. Magali is ook auteur van de boeken Greenterior en Wild at Heart en de blog Coffeeklatch, die tweemaal de Knack Weekend Blog Award heeft gewonnen. In de galerie brengt het duo divers talent samen.

Stephanie Specht
stephaniespecht.com

Stephanie Specht is freelance grafisch vormgever met een focus op merkidentiteit, illustratie en boekontwerp. Ze studeerde grafisch ontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Na vele omzwervingen (Kaapstad, Brussel, Princeton, New York) streek ze opnieuw neer in Antwerpen. In haar werk zoekt ze de snede tussen de ratio en het organische op. Daar vindt ze visueel evenwicht. De laatste jaren laat Stephanie steeds meer leiden door intuïtie. De vrijheid om zichzelf opnieuw uit te vinden blijft voor haar essentieel.

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief