Word Schenker

Steun met een gift, schenking of nalatenschap

Uw gift, schenking of legaat maakt een belangrijk verschil in de missie van het Museum Plantin-Moretus. Geef en word mecenas.

Met uw schenking maakt u deel uit van ons verhaal.

Hoe schenkt u?

Hoe u schenkt, hangt uiteraard van u af. Onder bepaalde voorwaarden geniet u van gunstige fiscale maatregelen. U kunt onmiddellijk een gift storten via een eenvoudige bankoverschrijving, of een schenking ‘onder levenden’ laten opmaken. Of u neemt een belangrijke beslissing: kiezen wie u naast uw wettelijke erfgenamen opneemt in uw testament. Een legaat nalaten aan een erfgoedinstelling zoals het Museum Plantin-Moretus is vandaag gratis, maar zal extreem waardevol zijn voor het museum in de toekomst.

Via een gift

De Koning Boudewijnstichting verleent haar medewerking aan het project. De giften aan de Stichting zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro (art. 145/33) met uitsluiting van elke andere formule. U ontvangt een attest van de Koning Boudewijnstichting.

De projectrekening beheerd bij de Koning Boudewijnstichting:

  • IBAN: BE10 0000 0000 0404;
  • BIC: BPOTBEB1
  • Mededeling: “L82104 – Museum Plantin-Moretus"

Via een object

Bent u in het bezit van een stuk dat waardevol kan zijn voor de Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet collectie? Wilt u dit aan het museum aanbieden? Dan kunt u contact met ons opnemen via museum.plantin.moretus@stad.antwerpen.be of op het nummer 03/221.14.50.
Bezorg bij voorkeur meteen een foto en een korte omschrijving van het voorwerp. De conservators van het museum bekijken dan graag of het object voldoet aan de criteria. Wettelijke en internationale richtlijnen bepalen mee wat wel en niet kan opgenomen worden.

Via een legaat

Als u beslist om via uw testament een legaat na te laten aan het Museum Plantin-Moretus, raden wij u aan om dit eerst te bespreken met uw notaris. Interessant is ook de techniek van het duo-legaat: u laat een som of een bepaald goed na aan uw wettelijke erfgenaam en een andere som of goed aan een goed doel, zoals het Museum Plantin-Moretus. Het museum betaalt dan zowel de eigen successierechten als die van de wettelijke erfgenaam. Zo houdt de wettelijke erfgenaam er netto meer aan over.

Daarnaast staat het u vrij om ook ons in vertrouwen te betrekken bij uw toekomstige plannen. Deze informatie behandelen wij uiterst vertrouwelijk en verbindt u op geen enkele manier aan ons. Wel kunnen wij u alvast persoonlijk en oprecht danken, mocht u ons uw intentie willen meedelen.

Hoe wordt u schenker?

Neem contact op met museum.plantin.moretus@stad.antwerpen.be of iris.kockelbergh@stad.antwerpen.be (Directeur Museum Plantin-Moretus).

Elke gift, elke schenking, elk legaat is belangrijk voor ons – ongeacht de grootte. Wij zijn elke schenker diep dankbaar.

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief