Leeszaal

In onze leeszaal raadpleegt u tal van authentieke documenten. U vindt er kostbare oude drukken en handschriften, archiefdocumenten en een rijke verzameling van prenten en tekeningen.
Naar collectie online Naar bibliotheken online

De oude bibliotheek bevat ongeveer 25.000 werken gedrukt voor 1800. De verzameling grafiek en tekeningen van het Prentenkabinet biedt een overzicht van oude en moderne Vlaamse meesters, van Rubens tot Ensor, van Jordaens tot Paul Joostens en René de Coninck. In de leeszaal kan u eveneens een uitgebreide moderne bibliotheek met naslagwerken over de geschiedenis van boek en prent raadplegen.

Contact

De leeszaal bevindt zich in de Heilige Geeststraat 6.

tel. + 32 3 221 14 56
fax + 32 3 221 14 83
museum.plantin.moretus@antwerpen.be 

Openingsuren

BELANGRIJK: In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom gaat het Museum Plantin-Moretus dicht tot en met 19 april 2020. Ook alle evenementen in het Museum Plantin-Moretus worden tot dan geannuleerd. Bezoekers die een ticket gekocht hebben, krijgen een persoonlijk bericht. We informeren binnenkort over de geplande evenementen.

Lees hier alle maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

De leeszaal is open van maandag t/m vrijdag, van 9.30 tot 16.30 uur.
U kan uw bezoek aankondigen door een mail te sturen naar jan.debruyn@antwerpen.benico.debrabander@antwerpen.be en museum.plantin.moretus@antwerpen.be
Gelieve bij verhindering eveneens een bericht te sturen. 

De leeszaal is gesloten op zaterdag en zondag

Opgelet: de leeszaal is in de eindejaarsperiode gesloten van woensdag 25 december 2019 tot 5 januari 2020.
Vanaf 6 januari zijn we terug open. 

Tips voor uw leeszaalbezoek

Inschrijving en werken aanvragen

Inschrijven in de leeszaal van het Museum Plantin-Moretus is gratis. Bij een eerste bezoek meldt u zich aan met uw identiteitsbewijs. Na registratie ontvangt u een lezerskaart. Bij elk volgend bezoek meldt u zich aan met uw lezerskaart en vult u het aanwezigheidsregister in. U kan zich ook online registreren via onderstaande knop. Nadat u via e-mail een lezersnummer hebt ontvangen, kunt u via internet werken aanvragen.

Registreer u online

Boeken kan u elektronisch aanvragen via de online catalogus. Wanneer u in de catalogus de juiste beschrijving gevonden hebt, klikt u op ‘bestel’ en meldt u zich aan met uw lezersgegevens. 

Ook archiefstukken kunt u elektronisch aanvragen. Zoek op de titel of woord uit de titel zoals die voorkomt in de inventaris van Jan Denucé (Inventaris op het Plantijnsch archief, Antwerpen, 1926), of zoek op plaatskenmerk op het nummer van het archiefstuk als MPM: Arch. # .

Tekeningen, prenten of schetsboeken kan u aanvragen via de prentenkabinet-catalogus. Selecteer de tekening of prent die u wil reserveren en klik nadien bovenaan op het tabblad 'selectie'. Verstuur deze selectie naar uw eigen e-mailadres (via 'Verstuur via e-mail') en stuur vervolgens deze e-mail vanuit uw mailbox door naar museum.plantin.moretus@antwerpen.be met vermelding van de datum waarop u uw bezoek plant.

Voor documenten die u niet elektronisch kunt aanvragen, vult u volledig en duidelijk een leesbriefje in per aangevraagd document, met vermelding van uw lezerskaartnummer. Dit geeft u aan het leeszaalpersoneel, dat het werk ophaalt.

Bezoek aan de leeszaal: enkele huisregels

Voorwerpen die niet noodzakelijk zijn voor uw opzoekingen (jassen, boeken- en computertassen, rugzakken, paraplu’s, …) kan u achterlaten in de vestiaire aan de ingang van de leeszaal.
Brengt u eigen boeken of prenten mee naar de leeszaal? Meldt dit bij aankomst even bij het leeszaalpersoneel.

 • Eten, drinken en roken is verboden in het museum en de leeszaal.
 • De lezers hebben recht op stilte in de leeszaal. Wij vragen u om zich rustig te verplaatsen, niet hardop te praten en mobiele telefoons uit te schakelen.
 • Alleen potlood is toegestaan wanneer u oude boeken of documenten raadpleegt.
 • Bij uw opzoekingen – maar ook in noodsituaties – volgt u altijd de aanwijzingen van het museum- en leeszaalpersoneel op.
 • Aanvragen van stukken kan vanaf openingstijd (9.30 uur) tot een half uur vóór sluitingstijd (16 uur).
 • U kan maximum 5 boeken of 10 prenten tegelijk aanvragen. Het leeszaalpersoneel bepaalt hoeveel stukken u tegelijk kan raadplegen.
 • Het leeszaalpersoneel kan weigeren werken in lezing te geven die in te slechte staat verkeren. Wie ze toch wil raadplegen, richt een schriftelijke aanvraag met motivering aan de directie. Werken die tijdelijk in bruikleen of restauratie zijn, kunnen evenmin in lezing worden gegeven.
 • Het Museum Plantin-Moretus is niet verantwoordelijk voor verlies van of schade aan persoonlijke bezittingen.

De bibliotheek leent geen werk uit. Ook interbibliothecaire leen is niet mogelijk.

U mag het leeszaalpersoneel vragen om fotokopies uit boeken te maken. Gezien de kwetsbaarheid van oude banden worden fotokopies uit boeken van vóór 1800 niet toegestaan. Van tekeningen en prenten worden nooit fotokopies genomen. Omwille van de staat van bewaring van boeken van na 1800 kan fotokopiëren soms worden geweigerd. U kan fotokopies aanvragen tot een half uur voor sluitingstijd (16 uur). Er is ook een mogelijkheid om de kopies digitaal naar u toe te laten sturen. Per kopie betaalt u 0,12 euro.

Aanvragen van beeldmateriaal

Aanvragen richt u schriftelijk aan:

Nico De Brabander
Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet
Vrijdagmarkt 22
2000 Antwerpen
nico.debrabander@antwerpen.be of museum.plantin.moretus@antwerpen.be

Graag in uw aanvraag duidelijk vermelden:

 • het werk (auteur, titel, catalogusnummer)
 • voor welk doel de foto en/of de publicatie bestemd is
 • in welke vorm u het beeld wilt aangeleverd krijgen (digitaal (tif/jpeg), ektachroom, zwart/wit- of kleurenafdruk).

De prijs is afhankelijk van een eventuele opname door een fotograaf, het type beeld en het doel van de publicatie. De beelden worden pas bezorgd na ontvangst van de betaling. Voor het verwerken van de aanvraag, de opname en de verzending houdt u het best rekening met ongeveer drie weken leveringstijd.

Voor studiedoeleinden is het mogelijk om met een eigen fototoestel digitale opnamen te maken. U mag de digitale opnames niet publiceren. Het gebruik van een flitslicht of een statief is niet toegestaan.

Voor het reproduceren van beeldmateriaal vraagt u schriftelijke toestemming.

Wie is wie?

Medewerkers Leeszaal
Nico De Brabander
tel. + 32 3 221 14 56
nico.debrabander@antwerpen.be

Jan De Bruyn
tel. + 32 3 221 14 63
jan.debruyn@antwerpen.be

Coördinatie Leeszaal
Marc Cauwenbergh
tel. + 32 3 221 14 93
marc.cauwenbergh@antwerpen.be

Conservator Boeken en Archief
Dirk Imhof
tel. + 32 3 221 14 69
dirk.imhof@antwerpen.be

Conservator collectie Prentenkabinet
Marijke Hellemans
tel. + 32 3 221 14 59
marijke.hellemans@antwerpen.be

 

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief