Het Museum Plantin-Moretus virtueel bezoeken

Online altijd open

Het museum en de leeszaal mogen dan wel gesloten zijn, online blijven we open. Duik online in onze collecties, bekijk onze online tentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader online door de museumgids, beluister de audiogids met de Antwerp Museum App. Alles om binnen te blijven en uw gedachten te verzetten.

We zetten voor u de mogelijkheden van het museum op een rijtje:

Blijf in uw kot

Onze medewerkers werken van thuis uit. Neem contact met ons op als je vragen hebt, via mail of via Facebook

 

Duik in onze collecties

Ontdek de collecties van het Museum Plantin-Moretus online: museumcollectie, oude drukken en handschriften, prenten en tekeningen en archieven. En nieuw: 14.000 houtsneden in hoge resolutie.

Naar de collectie

 

Laat je inspireren door Impressed by Plantin

Maar liefst 14.000 houtblokken telt onze collectie. Dat zijn 14.000 staaltjes van echt vakmanschap, van meesterlijk uit hout gesneden illustraties. Ontdek ze online in hoge resolutie. Om te bekijken, downloaden en creatief mee aan de slag te gaan. Deel je creaties op sociale media met vermelding van #impressedbyplantin. 

Ontdek de collectie houtblokken

Schrijf een brief op briefpapier #impressedbyplantin

Brieven schrijven is plots weer helemaal in. Verras je ouder, grootouder of vriend die je nu even niet kan zien met een mooie brief. Op zelfgemaakt briefpapier! We helpen je op weg.

Ga zelf aan de slag

Online tentoonstellingen

De collectie van het museum is zo omvattend en in sommige gevallen erg fragiel dat we onmogelijk alle stukken ooit een keer kunnen tentoonstellen. Daarom zet het Museum Plantin-Moretus in op online presentaties. Deze belichten een specifiek aspect van onze indrukwekkende collectie.

Bekijk onze online expo's hier

Bruegelprenten

 

Het verhaal van de uitvinder van de atlas op Google Arts & Culture

Voor de 450ste verjaardag van aardrijkskundige Abraham Ortelius ontwikkelde het Museum Plantin-Moretus samen met het Snijders&Rockoxhuis een presentatie op Google Arts & Culture over de uitvinder van de atlas. 

Naar de webexpo

Abraham Ortelius in zijn werkkamer

 

Virtueel bezoek mét hoorspel

Bezoek het museum virtueel. In 15 panoramafilmpjes leiden we u virtueel door het museum. Bij elk van de filmpjes krijg je een fragment van het hoorspel te horen. Het hoorspel werd ontwikkeld naar het voorbeeld van de hoorspelmaker het Geluidshuis. Met onder meer de stem van Warre Borgmans. Dit hoorspel geeft u op een luchtige en ludieke manier een tour door het museum. Leuk voor klein en groot.

Bezoek het museum virtueel

 

Beluister de audiogids met de Antwerp Museum App

Voor wie graag het verhaal van stichter Christoffel Plantijn en zijn opvolgers, de familie Moretus beluistert is er de tour 'Plantin visionair uitgever in de Antwerp Museum App. Deze app is gratis te downloaden op uw smartphone of online te raadplegen.

Naar de audiogids

 

Kleurplaten

Het Prentenkabinet bewaart meer dan 20.000 tekeningen, prenten, etsen, ... Een kleine selectie kan je nu zelf van een kleurtje voorzien. 

Ga naar onze kleurplaten

 

Lees de bezoekersgids online

De bezoekersgids leidt u door het museum en geeft u meer achtergrondinformatie. Deze gids staat vol met leuke weetjes. Zo krijgt u een goed beeld van de 9 generaties Plantin & Moretussen, maakt u kennis met Christoffel Plantin als stamvader, zakenman, bedrijfsleider, humanist en drukker. Verder zet deze publicatie de mooiste boeken die in dit huis gedrukt werden op een rijtje.

Lees de bezoekersgids

 

Lees een oude druk

Hoe is het gesteld met uw kennis van het Vroegnieuwnederlands? Lees een oude druk van het Museum Plantin-Moretus op Flandrica.be. Op dit initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken staan volledig gedigitaliseerde oude drukken. U vindt er 70 werken van het museum.

Naar de oude drukken

Tip: Eerder visueel aangelegd? Blader dan eens door het kostuumboek van François Desprez. Dit boek bevat 120 houtsneden van klederdrachten uit de 16de eeuw. De bedoeling van dit kijkboekje was, zoals de auteur zelf zegt, om ‘wonderlick uwe herte verheughen’.

ALDERHANDE HABIJT ENDE CLEEDINGE SOO DIE BY ONSEN TIJDE GHEDRAGEN WORDEN IN DEN LANDEN VAN EUROPA, ASIA, AFRICA, ENDE IN DEN WILDEN EYLANDEN

 

Volg het museum op sociale media

Volg het Museum Plantin-Moretus op Facebook en Instagram. Regelmatig delen we er leuke weetjes, bijzondere collectiestukken en beelden van achter de schermen.

Gluren bij de buren

Is je culturele honger niet te stillen? Dan hebben we nog enkele tips voor je bij onze buren:

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief