Op reis met Plantin. Onderweg in de 16de eeuw.

Mini-expo

Voorjaar en zomer 2020 gaan we met Plantin op reis. Plantin reisde veel, maar niet voor zijn plezier. Business first. We gaan op zakenreis naar Leiden, Parijs en Frankfurt.

Plantin reisde veel, naar Parijs, waar hij een boekenwinkel en kanthandel had, naar Leiden waar hij een tweede bedrijf had, naar Frankfurt voor de  buchmesse, ... Bijna de helft van het jaar was hij onderweg. Hij was een ervaren reiziger.

Hoe reisden mensen in een tijd zonder autowegen, gps, smartphone of tripadvisor? Plantin had tabellen ter beschikking die uitrekenden hoelang de trajecten duurden. Helaas hield hij niet nauwgezet bij waar hij sliep, at en hoeveel hij uitgaf. Gelukkig zijn er andere tijdgenoten, zoals Dürer en Montaigne die wel uitgebreide notities namen tijdens hun reizen.

In het kielzog van Plantin sturen we onder meer jonge fotografen op reis met verschillende vervoersmiddelen. Waarin verschillen reisafstanden en reistijden met de reizen in de zestiende eeuw?

Van 25 april (onder voorbehoud) t/m 30 augustus 2020 - interventie in de permanente opstelling

Openingsweekend

Tijdens het weekend van 25 en 26 april 2020 zijn er extra veel activiteiten: lezingen, rondleidingen, demonstraties, workshops, ... Voor elk wat wils.

zaterdag 25 april 2020 van 20:00 tot 20:35
Individuele bezoekers
Een rondleiding bij kaarslicht door het krakende huis van drukker Plantin. Voor én achter de schermen.
foto: Victoriano Moreno
zaterdag 25 april 2020 van 11:00 tot 11:45
Individuele bezoekers
Een gids neemt je mee door de mini-expo 'Op reis met Plantin. Reizen in de 16de eeuw'.
zaterdag 25 april 2020 van 13:30 tot 16:30
Individuele bezoekers
Snel enkele foto's nemen en delen met je vrienden, zo weet iedereen ook weer waar je geweest bent. Maar het kan ook anders, trager ... Maak je eigen 'travelbook' en leg daarin de mooiste plekjes van het museum vast. Met tekeningen of in tekst, jij kiest. Het is tenslotte jouw reiservaring.
zaterdag 25 april 2020 van 14:00 tot 14:40
Individuele bezoekers
Op zaterdag focussen de lezingen zich op reizen in de zestiende eeuw. Wie trok er op uit, waarheen en waarom? Hoe bereidden ze hun reis voor? Naar waar leidden de reizen van Plantin? Op zondag duiken we de donkere wintertijd in. Hoe drukten ze 400 jaar geleden als het zo vroeg donker werd?
zaterdag 25 april 2020 van 14:00 tot 14:30
Individuele bezoekers
Op reis naar Rome. In 1664 niet evident. Vertelster Marijke Goossens doet uit de doeken hoe dat voor de 18-jarige Balthasar III Moretus verliep.
zaterdag 25 april 2020 van 13:30 tot 16:30
Individuele bezoekers
Hoe werd er gedrukt in de tijd van Plantin? Kom alles te weten over het drukken met loden letters. Hoe worden de letters gemaakt en hoe zet je zet tot zinnen? Hoe wordt de tekst klaargezet op de pers en hoe wordt de tekst uiteindelijk gedrukt op papier?
Een jaar lang feest
Christoffel Plantin is jarig en dat vieren we
In 2020 vieren we de 500ste verjaardag van Christoffel Plantin. Dat doen we met een gul en gevarieerd programma dat je een verrassende kijk geeft op een veelzijdig man: Christoffel Plantin als inspirator, reiziger, briefschrijver én bewoner van de bewogen 16de eeuw. Vier je met ons mee?
vrijdag 09 oktober 2020 tot zondag 10 januari 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
De 16de eeuwse prentenreeks Nova Reperta (Nieuwe Ontdekkingen) én hedendaagse ontwikkelingen staan centraal in deze tentoonstelling. Niet toevallig stonden wetenschappen hoog op Plantijns boekenlijst.
GEANNULEERD
Christoffel Plantin wordt 500 jaar. En dat vieren we met taart. Uiteraard! En er is meer.
Mini-expo
vrijdag 09 oktober 2020 tot zondag 10 januari 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Plantin was een eersteklas netwerker. Via brieven hield hij contact met vrienden. Lichten zijn brieven een tip van de sluier op over wat Plantin écht dacht?
Ontdek 14.000 houtsneden in hoge resolutie
Ontdek de indrukwekkende collectie houtsneden in hoge resolutie. Zeewezens, rijke geïllustreerde letters en meer. Een bron van inspiratie. Be impressed!