Erfgoeddag 2021: De Nacht

In 2021 viert het Museum Plantin-Moretus mee de 20e editie van Erfgoeddag. Dit jaar geen dag maar een heel weekend, in het teken van ‘De Nacht’. Wees welkom, in het museum én online.

Als de nacht wacht

Online
Het nieuws van de 16de eeuw alsof het vandaag gebeurd is

Het Museum Plantin-Moretus brengt tijdens Erfgoeddag een wel heel bijzonder journaal. We selecteerden opvallende geboden vol nachtelijk nieuws uit de grootstad. Een avondklok, verboden feesten, opsporing verzocht, verzuchtingen van de horeca… Waar hebben we dat nog gehoord?

Samen met de jonge journalisten van StampMedia brouwden we uit 16de eeuwse documenten een brandend actueel nieuwsbulletin. Komt dat (online) zien!

Je kan je hier inschrijven op dit bijzondere nieuwskanaal

Na registratie ontvang je een mail. Daarin vind je een link (click here to join) waarmee je op het gekozen tijdstip kan inloggen op het platform Zoom en de uitzending kan volgen.

Wil je na de uitzending nog meer weten? Hier lees je de achtergrondinformatie bij het journaal.

 

16/10/1585: Avondklok gaat in vanaf negen uur ‘s avonds

16/10/1585: Avondklok gaat in vanaf negen uur ‘s avonds

 

Drukken bij kaarslicht

Online lezing
Nachtwerk en brandgevaar in de Plantijnse drukkerij
zondag 25/4 om 11 uur

In de winter werkten de gezellen van de Plantijnse drukkerij ook in de donkere ochtend- en avonduren. De verlichting met kaarslicht deed het brandgevaar aanzienlijk toenemen. Daarom hechtten de meesters van de Gulden Passer een groot belang aan brandpreventie. Aan de hand van archiefstukken illustreert archivaris Kristof Selleslach hoe men in de donkere uren brandveilig werkte.

Na registratie ontvang je een mail. Daarin vind je een link (click here to join) waarmee je kan inloggen op het platform Zoom en de lezing kan volgen.

Online lezing erfgoeddag

 

Gratis toegang én extraatje

In het museum
Reserveer je ticket wel vooraf online

Het museum is tijdens het Erfgoedweekend van 24 en 25 april gratis te bezoeken. Tickets reserveer je wel op voorhand online. Dat doet het museum om de bezoekersstroom optimaal te beheren, omwille van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Je mag er dus zeker van zijn dat je altijd voldoende afstand kan bewaren van anderen.

 

De Dappere Drukker

In het museum 
Familiespel met zoek- en doe-opdrachten

Wees welkom, nieuwe drukkersgast! Want vandaag word je opgeleid tot een echte drukker. Met de ganse familie ga je op pad door de kamers van het museum en ontdek je de drukkerij, de winkel en de lettergieterij van Plantijn. Je mag zwiebelen op één passerbeen, bondgenootschappen smeden met de bewoners van dit huis, letters in spiegelbeeld zetten en zoveel meer. Tenslotte word je tot dappere drukker 'geslagen' en krijg je een heus diploma.

  • Op zaterdag en zondag, van 10 tot 17 uur  
  • Voor kinderen tussen 7 en 12 jaar
  • Duur van de activiteit: 60 min
  • Klik hier om meer te lezen. 

 

Dodobord

Bij je thuis
Gezelschapsspel

Vervelen is geen optie voor het Museum Plantin-Moretus. Speel thuis het Dodobord, naar de klassieker het Ganzenbord. Rijkelijk geïllustreerd met onze collectie houtblokken.

  • Te koop in de museumshop
  • Prijs: 12,50 euro
  • Of klik hier om het thuis te printen.

Dodobord An Eisendrath

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief