Onderzoek

Het Museum Plantin-Moretus voert voortdurend onderzoek naar de eigen collectie. Daarnaast levert het ook wetenschappelijke diensten aan andere instellingen, aan specialisten en studenten, aan het brede publiek. Zo breidt het museum een kleine groep kenners uit tot een grote groep liefhebbers.
  • typografische collecties uit het drukkersbedrijf
  • prentenkabinet, meer dan 20.000 tekeningen, van 1500 tot vandaag
  • schilderijen
  • meubilair

Naar collectie online

  • 25.000 oude drukken
  • 638 handschriften
  • publicaties over bibliofilie, drukkerij & uitgeverij,  en andere relevante vakgebieden voor Museum Plantin-Moretus

Naar bibliotheken online

  • Plantin-Moretus Archief
  • Archief Charles Moretus-Plantin
  • Archief aanverwante families

Naar Archieven Officina Plantiniana

In de kijker
leeszaal
Sinds 11 mei is onze leeszaal open op afspraak. Uiteraard stellen we alles in het werk voor een veilig leeszaalbezoek. Reserveer hier je plaats en de te raadplegen werken. Bekijk ook onze digitale dienstverlening.
Leeszaal Museum Plantin-Moretus
Met eenvoudige onderzoeksvragen helpen we je zoveel mogelijk verder via mail .
Drukkersmerk Plantin op een houtblok
De 14.000 houtblokken van de Officina Plantiniana inspireren
maandag 07 december 2020 van 16:00 tot 19:00
Individuele bezoekers
In deze webinar zullen we het proces en het resultaat van het houtblokkenproject in Museum Plantin-Moretus voorstellen (2019-2020). En gastsprekers praten je bij over specifieke onderzoeksonderwerpen ivm houtblokken.
 
manuscript
Ontdek de collecties van het Museum Plantin-Moretus online: museumcollectie, oude drukken en handschriften, prenten en tekeningen en archieven. En nieuw: 14.000 houtsneden in hoge resolutie.
student in de leeszaal
Het Museum Plantin-Moretus stelt zijn kennis graag tot uw beschikking. Onze leeszaal verwelkomt dagelijks onderzoekers. Wij bieden u ook een lijst met scriptievoorstellen aan. Onze bibliotheek staat online, net als de museumcollectie en de collectie van het Prentenkabinet. Voor typografische opleidingen raden wij u het Plantin Instituut aan.
Duik online in onze collecties, bekijk onze webtentoonstellingen, bezoek het museum virtueel, blader door de museumgids, beluister onze audiogids. Alles om thuis te blijven en toch een beetje in het museum te zijn.
Collecties
brief van Christoffel Plantijn
Ruim een eeuw geleden publiceerde onze eerste conservator Max Rooses de transcripties van alle brieven van Plantijn. De Bodleian Libraries hebben deze transcripties nu allemaal online geplaatst. Een brief van Plantijn lezen vanuit je luie zetel? Het kan!
Het Prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus bewaart meer dan 20.000 tekeningen. De rijke verzameling behoort tot de absolute wereldtop. De tekeningencollectie is opgebouwd rond Antwerpse kunstenaars, van 1500 tot vandaag.
De archieven van de Officina Plantiniana werden op 4 september 2001 door de Unesco opgenomen in het ‘Memory of the World’-register van het roerend cultureel werelderfgoed.
Het museum herbergt een mooie historische bibliotheek vol oude werken gedrukt vóór 1800. Het museum koopt ook nu nog steeds oude drukken aan om de collectie Plantin-en Moretusdrukken zo volledig mogelijk te maken. Die verzameling is de meest volledige ter wereld.
portretten van Seneca in de Justus Lipsius kamer
U vindt in het Museum Plantin-Moretus een uitgebreide schilderijenverzameling. Bijna de helft daarvan zijn portretten van de familie. De schilder? Peter Paul Rubens!
De collectie van het museum telt 638 handschriften en gaat van de negende tot de achttiende eeuw. De basis van de verzameling werd gelegd door Christoffel Plantin zelf: hij kocht handschriften aan die hij kon gebruiken voor het maken van boekedities van Griekse en Romeinse auteurs of kerkvaders. Plantin kreeg daarnaast ook schenkingen
detail van een oude drukpers
In het Museum Plantin-Moretus ontdek je niet alleen de oudste drukpersen ter wereld. Ook de originele loden letters zoals de Garamond, de Gutenbergbijbel en oude manuscripten vertellen het verhaal van schrift naar boekdrukkunst. Portretten van Peter Paul Rubens hangen aan de wanden en de fijnste meubels sieren het woonhuis. Ontdek hier welke hoogtepunten je zeker niet mag missen.
Ook interessant
30.03.2020 | Max Rooses (1839-1914) was een belangrijk figuur binnen de Vlaamse cultuurgeschiedenis. Zijn papieren nalatenschap is vandaag verspreid over verschillende instellingen in Antwerpen: het Museum Plantin-Moretus, het Rubenianum, het Letterenhuis en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Dit verspreide archief wordt nu, in 2020, volledig in kaart gebracht.
boek 'Manuscripten uit het Museum Plantin-Moretus'
In tentoonstellingen ontdekt u telkens een ander deel van de collectie. En daarvan maken tentoonstellingscatalogi dan weer voor u de ideale selectie. Ze belichten voor u het mooiste en meest interessante wat tentoonstellingen te bieden hebben, in beeld en woord. Schaf de catalogi aan, en verzamel zo het mooiste uit de collectie.
Iris Kockelbergh aan het woord
Boekwetenschap, prentkunst, historische huizen, publiekswerking ... Allemaal gebieden waarin het Museum Plantin-Moretus uitblinkt. Onze medewerkers schrijven artikels, organiseren tentoonstellingen, werken catalogi uit en gaan naar wetenschappelijke congressen. Bovendien werkt het museum vaak mee aan universitair onderzoek.
Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief