Als de nacht wacht

Het laatste nieuwsoverzicht

‘s Nachts sluiten uit veiligheid de poorten van Antwerpen. Inwoners keren maar beter op tijd terug naar huis. Om tien uur luidt de avondklok. Dan mogen herbergiers geen bier meer schenken, niemand begeeft zich nog op straat. De nachtwacht staat paraat voor de goede orde.

Christoffel Plantijn en zijn opvolgers waren bijna 140 jaar de officiële drukkers van de stad Antwerpen, tot 1705. Lees onze online nieuwsflash met berichten uit de tijd van Plantijn, alsof ze gisteren gebeurd zijn.

We baseerden ons op geboden van de stad uitgegeven bij Plantijn en zijn schoonzoon Jan Moretus, tussen 15 januari 1575 en 25 mei 1610.

 
Man met baard, Wenzel Hollar, 1647, PK.OP_.01631
Gezocht
Eergisteren nacht is er ingebroken bij de familie Peeters van Couwenberge, in de Meistraat achter Lammekensrame. De verdachte brak met geweld de deur open en ging zich te buiten aan andere misdaden.
De gevangenispoort aan het Steen, Jozef Linnig, 1844, PK.MP.06650
Gevangenen ontsnappen door nalatige cipier
Cipier Jaques Fremont zal het zich nog lang beklagen. Hij hoopte op een rustige avond thuis met zijn familie. Ook al was hij deze avond van dienst in de gevangenis het Steen. Vlak na zijn vertrek zagen de gevangenen hun kans schoon om te ontsnappen.
Jan Blauwbaardstoren aan de Sint-Jansvliet, Jozef Linnig, 1886
De bewoners zijn het beu
Een regelrecht schandaal, noemen ze het. Een aanfluiting van hun anders zo opgeruimde buurt. De bewoners langs de ruien en vlieten lachen er al lang niet meer mee.
Slapende baby, Eugeen Van Mieghem, 1891-1930, PK.MT.08476
Van de moeder nog geen spoor
Gisterenavond is een babylichaampje gevonden in de Lange Gasthuisstraat. De pasgeboren baby is vermoedelijk vlak na de geboorte om het leven gebracht en in witte doeken gewikkeld. Aan de mond is het kind een beetje bebloed.
Vechtende boeren voor een herberg, Hans Bol, 1550-1593, PK.OP.00068
Vensters ingegooid
Vorige week tijdens de nacht van zondag 24 juli 1608 gingen vandalen zich te buiten aan geweld tegen de wacht. Ook toevallige omstaanders deelden in de klappen. Ze vernielden deuren en huizen en gooiden op verschillende plaatsen vensters in.
De Nachtwacht, Frederik II Bouttats, 1610-1671, PK.OP.00318
Stad verstrengt maatregelen
Door de aanhoudende dreiging heeft het stadsbestuur samenscholingen na de avondklok verboden. Na tien uur ’s avonds mag niemand met meer dan twee of drie personen tegelijk de straat op. Jongeren vallen onder dezelfde maatregel als ouderen, man of vrouw.
De drinkers, Nicolaes de Bruyn, 1601-1655, PK.OP.00401
Een waard getuigt
Sinds kort zijn herbergiers verplicht om elke avond op het stadhuis te melden wie bij hen logeert. Aanleiding zijn de feestelijkheden bij de Blijde Inkomst van de Frans van Anjou, de nieuwe Hertog van Brabant.
Net binnen
Gemaskerde kleine man, Jacques Callot, ca. 1624-1625, PK.OPB.0069.018
Net binnen
Tijdens de donkere dagen van december luidt de avondklok van halfzeven tot zeven uur. Nadien mag niemand zich zonder licht op straat begeven. Nieuw is het verbod om gemaskerd de straat op te gaan. Helaas houdt niet iedereen zich aan deze maatregelen.
PK_OP_13857
Net binnen
Het is schepen voortaan verboden om ’s nachts aan te leggen aan de kaaien of stadsmuren.
PK_OP_13868
Net binnen
Het is soldaten en hun oversten niet langer toegestaan om na hun diensturen in de stad te overnachten.
UITGELICHT
Wapens en kledij van de burgerij van Antwerpen, Abraham De Bruyn, 1581, PK.OP.11702
Uitgelicht
Wat loop er mis met de nachtwacht? De laatste tijd is er veel te doen over de bezetting van de Rondewacht. Wakers verzaken steeds meer aan hun plicht om de stad ’s nachts te beschermen.
Portret Christoffel Plantin
Uitgelicht
Een nieuwe premie van de stad Antwerpen redt de drukkerij van ondernemer Christoffel Plantijn van de ondergang.
Ook interessant
Foto van kaars in drukkerij
Nachtwerk en brandgevaar in de Plantijnse drukkerij
In de winter werkten de gezellen van de Plantijnse drukkerij ook in de donkere ochtend- en avonduren. De verlichting met kaarslicht deed het brandgevaar aanzienlijk toenemen. Daarom hechtten de meesters van de Gulden Passer een groot belang aan brandpreventie. Aan de hand van archiefstukken illustreert archivaris Kristof Selleslach hoe men in de donkere uren brandveilig werkte.
Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief