Unieke 18de-eeuwse Napolitaanse kerststal

Tijdens de kerstperiode toont het museum een prachtige 18de-eeuwse Napolitaanse kerststal uit de collectie van het MAS. Kom kijken hoe Christus geboren wordt in een imposante Romeinse ruïne met meer dan 60 kleurrijke personages.

Theaterspektakel

Exotische figuren en dorps- en stadsbewoners paraderen in dit theaterspektakel, samen met een uitgebreid engelenkoor. Aan dit prachtige stukje erfgoed werkten houtsnijders, kleermakers, keramisten, zilver- en goudsmeden. De prachtige kerststal is een typisch voorbeeld van de Zuid-Italiaanse stijl. Maar liefst 61 kleurrijke figuren in een imposante Romeinse ruïne met verschillende niveaus beelden de geboorte van Christus uit. Een levendige en vrolijke weergave van het kerstverhaal met veel zin voor expressie en heel veel attributen.

De Napolitaanse kerststal is een pronkstuk en theaterspektakel in één.

Met de ster als gids

De Napolitaanse kerststal krijgt een plaats in het Grote Salon, bij het schilderij 'De Aanbidding der herders' van Gerard Seghers en de 'Moorse koning' van Peter Paul Rubens.

Het verhaal van de drie koningen is verweven in de geschiedenis van de familie Moretus. Jan I Moretus noemde zijn drie oudste zonen naar de drie wijzen: Gaspar, Melchior en Balthasar. Ook later in de familiegeschiedenis komen deze namen vaak voor. Het embleem van Balthasar I Moretus, de derde zaakvoerder van de drukkersbedrijf, was een ster en verwijst naar ‘Stella Duce’ of ‘met de ster als gids’.

Praktisch

De kerststal staat opgesteld in het Groot Salon (zaal 3) van Museum Plantin-Moretus en is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het Museum.

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief