Toonmoment van verloren gewaande tekening van Rubens

Een unieke kans om een onlangs aangekochte en tot voor kort verloren gewaande tekening van Peter Paul Rubens van dichtbij te bekijken. Na dit toonmoment zal ze pas in de winter van 2023 terug te zien zijn in onze expo over 16de en 17de eeuwse tekeningen.

De Vlaamse Gemeenschap heeft een verloren gewaande tekening van Peter Paul Rubens aangekocht. Het werk wordt opgenomen in de Topstukkenlijst en het Museum Plantin-Moretus krijgt het in langdurige bruikleen.

Verloren?

De tekening behoorde tot de 18de-eeuwse privécollectie van de markies van Lagoy, Jean-Baptiste-Florentin-Gabriel de Meryan (1764-1829). Nadien bleef ze in handen van de familie, daardoor was het ontwerp tot voor kort volledig ongekend. Wetenschappers vermoedden dat het verloren was gegaan.

Illustratie

In opdracht van de familie Moretus maakte Rubens een ontwerp voor een illustratie van het boek Opticorum libri sex van de wiskundige en fysicus Franciscus Aguilonius. Een boek over optica dat in 1613 werd uitgegeven door de Plantijnse uitgeverij.

Dit was een van de allereerste publicaties van de Plantijnse uitgeverij waaraan Rubens zijn medewerking verleende. Rubens kreeg de opdracht de titelpagina en de titelvignetten voor de zes delen van het boek te ontwerpen.

verloren gewaande tekening van Rubens

De recent ontdekte tekening is een ontwerp voor het laatste boekdeel over projecties. Op de tekening knielt een geleerde met een armillarium - oftewel een hemelglobe voorzien van metalen ringen die de belangrijkste cirkels van de hemel voorstellen. Een putto verlicht met een brandende toorts de globe. De schaduw van de ringen op de grond wordt bestuurd door twee andere putti.

Praktisch

Voor wie de tekening met eigen ogen wil zien, organiseert het Museum Plantin-Moretus twee toonweekends.

  • 25 en 26 september én 22, 23 en 24 oktober 2021
  • van 10 tot 16.45 uur (opgelet: op zaterdag 25 september kan je pas vanaf 13 uur de tekening komen bekijken)
  • toegang tot de presentatie in de leeszaal is inbegrepen in het museumticket
  • reserveer je ticket online
Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief