500 jaar Plantin

Christoffel Plantin is jarig en dat vieren we

In 2020 vierden we de 500ste verjaardag van Christoffel Plantin. In beperkte mate. En daarom vieren we in 2021 verder. Dat doen we met een gul en gevarieerd programma dat je een verrassende kijk geeft op een veelzijdig man: Christoffel Plantin als inspirator, reiziger, briefschrijver én bewoner van de bewogen 16de eeuw. Vier je met ons mee?

Wij zijn open! Kom gerust eens op bezoek bij de familie Plantin en Moretus. We stellen het welzijn van onze bezoekers en medewerkers centraal. Om je een fijn en veilig bezoek te kunnen bieden, nemen we verschillende voorzorgsmaatregelen. We hopen je snel te mogen verwelkomen.

Ongeveer 500 jaar geleden werd Christoffel Plantin geboren. Hij werd de belangrijkste drukker-uitgever van zijn tijd.

Het Museum Plantin-Moretus zet deze bijzondere man in 2020 en 2021 in de bloemetjes.

 

Verjaardagsfeest op 15 maart

Zondag 15 maart 2020 zouden we feest vieren. 500 jaar Plantin, met 500 stukken taart, maar ook muziek, workshops en een heus lichtspektakel. Dat liep anders uit. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gingen de musea dicht en werden alle evenementen afgelast. De gevelprojectie ging wel door, live te volgen op Facebook. En de stukken taart schonken we aan een woonzorgcentrum om de hoek van het museum. Zo kon toch iemand genieten van de lekkere taart gemaakt door de bekendste bakker van 't stad: Bakkerij Goossens. Hij liet zich hiervoor inspireren op een 16de eeuws recept.

Ontdek de gevelprojectie hier >>

 

Expo's

Een eeuw van verwondering. Vijfhonderd jaar nieuwsgierigheid en innovatie.
Tentoonstelling 9.10.2020 – 21.02.2021

In het najaar presenteert het museum de 16de eeuw, een tijd van innovatie en verwondering. Stradanus (1523-1605) probeerde deze tijd te vatten in de prentenreeks Nova Reperta (Nieuwe Ontdekkingen). Deze reeks vormt de backbone van een tentoonstelling over wetenschappen in de 16de eeuw. 

Meer weten over de expo >>

 

Brieven van Plantin
Mini-expo 28.11.2020 - 28.02.2021

Christoffel Plantin was een eersteklas netwerker. Via brieven hield hij contact met vriend en vijand. Lichten zijn brieven een tip van de sluier op over wat Plantin écht dacht? 

Meer weten over Brieven >>

 

Op reis met Plantin. Onderweg in de 16de eeuw. 
Mini-expo 27.03.2021 - 29.08.2021

Voorjaar en zomer 2021 gaan we op reis. Plantin reisde veel, maar niet voor zijn plezier. Business first. We gaan op zakenreis naar Leiden, Parijs en Frankfurt. 

Meer weten over Reizen >>

 

Dag van de Stilte, Open Monumentendag, Dag van de wetenschap, ...

In 2020 grijpen we heel wat momenten aan om het werk en leven van Plantin extra in de verf te zetten.

Ontdek alle activiteiten >>

 

Indrukwekkende collectie

Ontdek de indrukwekkende collectie houtsneden in hoge resolutie online. Maar liefst 14.000 houtsneden telt deze collectie. Zeewezens, rijke geïllustreerde letters en veel meer. Een ware schatkist. Be impressed! 

Ontdek de collectie houtsneden >>

 

Publicaties

De Boekenwereld: 500 jaar Plantin

In deze speciale editie van De Boekenwereld werken vier Antwerpse partners samen. Het Letterenhuis, de Antwerpse Universiteitsbibliotheek, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus brengen naar aanleiding van de 500ste verjaardag van Christoffel Plantin hulde aan deze bijzondere ondernemer.

Meer over deze publicatie >>

Publicatie met de brieven van Plantin

Dit boek bundelt de brieven die het meest tot de verbeelding spreken en die de uitgever-zakenman in volle actie tonen: terwijl hij auteurs ronselt, een Bijbelvertaling opstart, problemen met personeel oplost en nog veel meer. Plantijns brieven bieden zo meer inzicht in de persoon Plantijn én in de zestiende-eeuwse tijdsgeest met thema's die ook vandaag nog brandend actueel zijn, zoals internationale handel, oorlog, censuur, reputatieschade, vader-dochterrelaties ...

Meer over deze publicatie >>

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief