500 jaar Plantin

Christoffel Plantin is jarig en dat vieren we

In 2020 vieren we de 500ste verjaardag van Christoffel Plantin. Dat doen we met een gul en gevarieerd programma dat je een verrassende kijk geeft op een veelzijdig man: Christoffel Plantin als inspirator, reiziger, briefschrijver én bewoner van de bewogen 16de eeuw. Vier je met ons mee?

Ongeveer 500 jaar geleden werd Christoffel Plantin geboren. Hij werd de belangrijkste drukker-uitgever van zijn tijd.

Het Museum Plantin-Moretus zet deze bijzondere man in 2020 in de bloemetjes met een feestjaar.

Verjaardagsfeest op 15 maart

Zondag 15 maart zouden we feest vieren. 500 jaar Plantin, met 500 stukken taart, maar ook muziek, workshops en een heus lichtspektakel. Dat liep anders uit. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gingen de musea dicht en werden alle evenementen afgelast. De gevelprojectie ging wel door, live te volgen op Facebook. En de stukken taart schonken we aan een woonzorgcentrum om de hoek van het museum. Zo kon toch iemand genieten van de lekkere taart gemaakt door de bekendste bakker van 't stad: Bakkerij Goossens. Hij liet zich hiervoor inspireren op een 16de eeuws recept.

Ontdek de gevelprojectie hier >>

Expo's

Een eeuw van verwondering. Kennis in de 16de eeuw.
Tentoonstelling 9.10.2020 – 10.01.2021

In het najaar presenteert het museum de 16de eeuw, een tijd van innovatie en verwondering. Stradanus (1523-1605) probeerde deze tijd te vatten in de prentenreeks Nova Reperta (Nieuwe Ontdekkingen). Deze reeks vormt de backbone van een tentoonstelling over wetenschappen in de 16de eeuw.

Meer weten over de expo >>

Brieven van Plantin
Mini-expo 28.11.2020 - 28.02.2021

Christoffel Plantin was een eersteklas netwerker. Via brieven hield hij contact met vriend en vijand. Lichten zijn brieven een tip van de sluier op over wat Plantin écht dacht?

Meer weten over Brieven >>

Op reis met Plantin. Onderweg in de 16de eeuw.
Mini-expo voorjaar 2021

Voorjaar en zomer 2021 gaan we op reis. Plantin reisde veel, maar niet voor zijn plezier. Business first. We gaan op zakenreis naar Leiden, Parijs en Frankfurt.

Meer weten over Reizen >>

Dag van de Stilte, Open Monumentendag, Dag van de wetenschap, ...

In 2020 grijpen we heel wat momenten aan om het werk en leven van Plantin extra in de verf te zetten.

Ontdek alle activiteiten >>

Indrukwekkende collectie

Ontdek de indrukwekkende collectie houtsneden in hoge resolutie online. Maar liefst 14.000 houtsneden telt deze collectie. Zeewezens, rijke geïllustreerde letters en veel meer. Een ware schatkist. Be impressed!

Ontdek de collectie houtsneden >>

De Boekenwereld: 500 jaar Plantin

In deze speciale editie van De Boekenwereld werken vier Antwerpse partners samen. Het Letterenhuis, de Antwerpse Universiteitsbibliotheek, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus brengen naar aanleiding van de 500ste verjaardag van Christoffel Plantin hulde aan deze bijzondere ondernemer.

Meer over deze publicatie >>