Vissen in zwembad Plantin Moretus

Waarom zijn er vissen uit de collectie van Museum Plantin-Moretus te vinden in het zwembad van Borgerhout?

Zwembad Plantin Moretus

Kreeg het zwembad zijn naam omdat Plantin en Moretus topzwemmers waren? Nee, voor zover bekend kregen ze nooit een gouden medaille voor schoonspringen of schoolslag.
Het zwembad kreeg zijn naam omdat het gelegen is aan de Plantin en Moretuslei. Maar waar komt die naam dan vandaan?

Familie Moretus-Della Faille

De familie Moretus-Della Faille bezat heel wat gronden net buiten de Spaanse omwalling (de huidige Leien) ter hoogte van het Stadspark. Tussen 1860 en 1865 wordt deze Spaanse omwalling afgebroken, er is namelijk een nieuwe vestingsmuur geplaatst een kleine 2 kilometer verder: de Brialmontomwalling. Met deze nieuwe vestingsmuur wordt de stad plots 6 keer groter.

De gronden van de familie Moretus-Della Faille liggen nu in de vesting Antwerpen en een groot deel wordt opgekocht door de stad om te verkavelen. Om de vorige grondeigenaren eer te bewijzen worden de Plantinlei (huidige Plantin-Moretuslei) en Moretuslei (huidige Brialmontlei) aangelegd in de nieuwe verkaveling.

Herentalse vaart

De Plantinlei was in die tijd een zandpadje naast de Herentalse vaart. Die werd tussen 1486 en 1491 gegraven om de brouwerijen in de stad Antwerpen te voorzien van fris, zoet water uit de Kempen. In 1930 werd deze vaart overwelfd en werd de Plantinlei hernoemd naar Plantin en Moretuslei.

Vissen in zwembad Plantin Moretus

En daarom zwemmen er sinds kort vissen uit de collectie van Museum Plantin-Moretus op de ramen van het zwembad. Vissen die in het museum te vinden zijn als illustratie op zeekaarten en atlassen.

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief