Een eeuw van verwondering | de podcast

De curator in gesprek

De tentoonstelling 'Een eeuw van verwondering, 500 jaar nieuwsgierigheid en innovatie' confronteert de nieuwigheden van toen met de innovaties van nu. In deze reeks van vier podcasts laten historici, wetenschappers en filosofen hun licht schijnen over vijf eeuwen nieuwsgierigheid.

Aflevering 1: De Nova Reperta, de tekenaar, de denkers en de beelden

In de eerste aflevering praat Geerdt Magiels, curator van deze tentoonstelling, met twee historici over het ontstaan van deze wonderlijke reeks prenten en de ideeën die achter de beelden schuil gaan en die zoveel vertellen over toen en over nu.

De gasten: 

Manfred Sellink is kunsthistoricus en gespeciliseerd in de 16de eeuw en 17de eeuws Vlaamse schilderkunst. Hij werkte onder andere ook op Stradanus, Galle en zijn collega's/tijdgenoten. Hij is de geknipte persoon om het belang van de Nova Repetrareeks te belichten.

Sven Dupré werkte als historicus van Kunst en Wetenschap met bijzondere specialisatie in beeldvorming door de eeuwen heen. Sven Dupré werkte ook mee aan de catalogus over de Nova Reperta van de Newberry Library te Chicago.

 

Aflevering 2: Het nieuwe in de zestiende eeuw en nu

In deze tweede aflevering praat Geerdt Magiels met historica Lorraine Daston over 'Het nieuwe in de zestiende eeuw en nu'.

De gast

Lorraine Daston is eminence grise in de wetenschapsgeschiedenis en gebruikte Nova Reperta als iconisch voorbeeld voor de kennisontwikkeling in de zestiende eeuw in haar inleiding voor het standaardwerk The Cambridge History of Science.

 

Elke week kan je hier een nieuwe podcast ontdekken. 

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief