Een duurzaam, geëngageerd museum

Duurzaamheid

Dat je de 16de-eeuwse uitgeverij van Plantijn vandaag kunt beleven als museum, is te danken aan eeuwenlange zorg. Zorg voor het gebouw, voor de bijzondere collecties, voor de unieke verhalen.

Denken op lange termijn zat in de ondernemersgeest van Plantijn en de Moretussen, het is ook stevig verankerd in het museumbeleid. Aan de basis ligt respect: voor de traditie én voor de toekomst, voor het erfgoed én voor de planeet. Daarom is het Museum Plantin-Moretus actief in verschillende overkoepelende ‘groene’ projecten en stelt het elk jaar nieuwe actieplannen op rond duurzaamheid. 

 

Beschermd gebouw

Duurzaamheid is ook: zuinig omspringen met energie. Dat is voor een historisch gebouw met een beschermde architectuur niet altijd evident. Bij grotere werken zoals de herinrichting van 2016, de herstelling van de daken en de isolatie van de zolder kiest het museum bewust voor duurzame oplossingen, met effect op lange termijn. 

 

WerKlimaat

Spaarzaam omgaan met energie is ook een mentale instelling. Iets waar alle medewerkers aan bijdragen. Daarom engageerde het Museum Plantin-Moretus zich in het project ‘WerKlimaat’ van Stad Antwerpen. Het doel: energie besparen in de stadsgebouwen, vooral tijdens de winter, dankzij slimme energietips. Elke maand is een ander thema in de kijker: besparen op licht, zuinig omspringen met verwarming, enkel printen wanneer het echt nodig is … Het museum heeft vandaag nog altijd een eigen Energiemeester die zijn collega’s blijft motiveren om bewust bezig te zijn met energie.

 

Greentrack

Het Museum Plantin-Moretus is ook lid van Greentrack: een netwerk van culturele organisaties die streven naar een duurzame kunstensector. De leden inspireren elkaar door kennis uit te wisselen over hun projecten, vooral gericht op ecologische thema’s.

 

Van goede voornemens tot actie

Meer dan goede voornemens alleen: om duurzaamheid levend te houden in het beleid, is dit een rode draad die in alle werkgebieden van het museum terugkomt. Bijvoorbeeld bij de opbouw van nieuwe tentoonstellingen of de ontwikkeling van nieuwe activiteiten, maar ook bij conservatie en restauratie weegt duurzaamheid door. Het Museum Plantin-Moretus werkt ook om de twee jaar een actieplan uit met duurzame actiepunten. 

 

Langzaam conserveren

Eerst 300 jaar woonhuis, daarna 140 jaar museum: uit respect voor haar eeuwenoude verleden houdt het Museum Plantin-Moretus zich aan de principes van ‘slow conservation’. Geen overdreven restauraties of stevige transformaties van het gebouw of de collectie, maar telkens kleine ingrepen. We proberen iets uit op kleine schaal, evalueren, sturen bij en passen dit verder toe. Dat is een bewuste keuze. Zo bewaken testopstellingen met luchtbevochtigers en -ontvochtigers de optimale temperatuur voor de collectie. Het zijn bescheiden hulpmiddelen waarmee we komen tot een verantwoord resultaat. Zonder het historisch karakter van het gebouw aan te tasten. 

 

Een tweede leven

Een nieuwe presentatie in het museum? Dan bekijkt de scenograaf eerst welk materiaal kan worden hergebruikt. Een likje verf of een nieuwe samenstelling doen soms wonderen. Ook oud papier krijgt een tweede leven. Zo verwerkte Redo Papers papieroverschotten tot hippe notebooks, agenda’s, confetti en kaartjes. Illustraties uit oude boeken kwamen opnieuw tot leven in coole plaktattoos. En het drukkerscollectief Kastaar tekende een pop-uit voor de nieuwe museumshop en merchandising, geïnspireerd door de collectie 16de-eeuwse letters en houtblokken. Waarvoor ze trouwens mooie prijzen wonnen.

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief