Creatieve ateliers

Verschillende workshops leren je het boekenvak van eeuwen geleden kennen. Tijdens de workshop 'drukken', 'etsen' of 'boekbinden' leer je de knepen van het vak.

Gieten, zetten en drukken

In de alleroudste drukkerij van de wereld jeuken je handen om zelf aan de slag te gaan. Hoe werden letters gegoten in de tijd van Christoffel Plantin?

Je zet letters in spiegelschrift in een zethaak, maakt een complete bladzijde en drukt die zelf af op een echte pers.

Etsen

In de zestiende eeuw kochten mensen prenten in plaats van affiches. Belangrijke schilders als Van Dyck en Rembrandt waren echte meesters in deze reproductiegrafiek.

In de workshop bekijk je eerst boekillustraties, prenten en tekeningen. Nadien ga je zelf aan de slag met een zinken plaatje, inkt en een eeuwenoude drukpers.

Boekbinden

Boekbinden was vroeger een job apart. In de boekwinkel kocht je enkel de gedrukte bladzijden. Daarna liet je je boek inbinden bij de boekbinder. Zo bepaalde je zelf hoe het boek er uitzag. Rijken kozen voor leren kaften met bladgoud en wapenschild. Soms zat er zelfs een slot op.

In deze workshop maak je kennis met de basistechnieken en bind je zelf een boekje. Keuze te over: een eigen dagboek, een notaboekje, fotoalbum, ...

Praktisch

  • Duur: 1,5 of 2 uur
  • Prijs: €85 (+ €5 administratiekosten) voor de begeleiding van een workshop van 1,5 uur en €95 (+ €5 administratiekosten) voor een workshop van 2 uur.
  • maximum 12 personen per groep
  • 3 weken vooraf reserveren bij Visit Antwerpen
Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief