Avonden met Guicciardini

aanbod bij de expo 'Komt een Italiaan naar de Nederlanden'

Tijdens vier sfeervolle donderdagavonden duik je in de wereld van Guicciardini.

Jeroen Olyslaegers

Vertellingen en signeersessie

donderdag 16 december 2021 om 20 uur

Jeroen Olyslaegers tijdens een lezing in Museum Plantin-Moretus

Meesterverteller Jeroen Olyslaegers ontwikkelde zich de voorbije jaren tot één van de meest eigenzinnige, uitgesproken en geëngageerde stemmen van de Nederlandstalige literatuur.

Zijn roman Wil (2016) werd overladen met prijzen en ook in de buitenlandse pers werd het boek geprezen. In zijn meest recente roman Wildevrouw (2020) is opnieuw een hoofdrol weggelegd voor Antwerpen, zijn geliefde stad.

Het boek, waarin Olyslaegers de lezer meeneemt naar de 16de eeuw, naar de tijd van Christoffel Plantijn en Lodovico Guicciardini, staat centraal tijdens deze avond. Hij leest voor uit Wildevrouw en geeft duiding bij het boek.

Michael Pye

Lezing en signeersessie

donderdag 13 januari 2022 om 20 uur

Michael Pye

Met Antwerpen. De Gloriejaren (2021) vertelt bestsellerauteur Michael Pye het verhaal van een stad die tegen alle verwachtingen in opkwam als het kloppend hart van de 16de eeuw en in korte tijd de wereld wist te veranderen. Eén ding is volgens Pye zeker: zonder de Antwerpse geschiedenis zou vandaag niets hetzelfde zijn.

Als handelscentrum was Antwerpen in de zestiende eeuw het middelpunt van de wereld, en haar rijkdom en weelde leken ongeëvenaard. De stad van Plantijn en Brueghel stond bol van de bedrijvigheid. Bezoekers kwamen met hun koopwaar uit alle uithoeken van de wereld naar de stad waar de geldhandel floreerde.

Tegelijkertijd kende Antwerpen ook een schaduwkant: rellen, muiterijen en de inquisitie, die als een donkere wolk boven de joodse en protestante inwoners hing, lieten de uitzonderlijke welvaart van korte duur zijn. Desalniettemin blijkt de invloed van Antwerpen blijvend.

Mohamed Ouaamari

Lezing in gesprek met het publiek

donderdag 10 februari 2022 om 20 uur

Mohamed OuaamariRedacteur en columnist Mohamed Ouaamari vraagt zich af hoe Guicciardini het Antwerpen van vandaag zou ervaren. Niet als vreemdeling uit Italië, maar als gast uit het verleden. En omgekeerd: herkennen wij onszelf nog in het Antwerpen van de 16de eeuw? De auteur van Groetjes uit Vlaanderen gaat hierover in gesprek met het publiek.

Christophe Schellekens

Lezing

donderdag 3 maart 2022 om 20 uur

Lodovico Guicciardini is vandaag vooral bekend als auteur van de Descrittione, maar aanvankelijk probeerde hij als koopman in Antwerpen successen te boeken. In die positie was hij lid van de Florentijnse natie in Antwerpen. Maar wat was deze natie?

In zijn lezing gaat wetenschapper Christophe Schellekens in op hoe Italiaanse, en meer bepaald Florentijnse kooplieden zich organiseerden in Antwerpen. Hoe verhielden ze zich als individuele kooplieden tot elkaar? Wat was hun verhouding met andere kooplieden en naties, zoals de leden van de natie van Genua?

Praktisch

  • In één van de historische salons van het Museum Plantin-Moretus
  • tickets: €10 / €7 / €3
  • deuren open vanaf 19.30 uur
  • tickets zijn beschikbaar vanaf 3 december 2021

 

(c) Foto's: Victoriano Moreno (Jeroen Olyslaegers) - Al Richardson (Michaël Pye) - Simon Debbaut-L'Ecluse (Mohamed Ouaamari)

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief