Open call voor jonge kunstenaars

Prijs Frans Dille 2022

De Prijs Frans Dille bekroont om de drie jaar veelbelovend talent in de teken- en grafiekkunst. Ding jij mee naar de prijs? Stel je tussen 25 oktober en 8 november 2021 kandidaat!

De Prijs Frans Dille, vernoemd naar gevierd graficus Frans Dille, is een driejaarlijkse prijs en gaat naar veelbelovend talent dat uitblinkt in tekeningen en/of originele ambachtelijke grafiek.

Studenten en recent afgestudeerden uit het hoger kunstonderwijs kunnen deelnemen en maken kans op een geldprijs van 2.500 euro. Een selectie van de ingezonden werken zal tentoongesteld worden in het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen. De geselecteerde werken worden ook opgenomen in een catalogus.

In 2022 is deze prijsuitreiking aan zijn 9e editie toe. Deze prijs, ter bevordering van de grafische kunsten en uit waardering voor de kunstenaar en mens Frans Dille, werd voor het eerst uitgereikt in 1997. En dat in overleg met graficus Frans Dille, onder het voorzitterschap van vriend en liefhebber van grafische kunst, professor Peter De Deyn en in samenwerking met het Museum Plantin-Moretus.

Het Museum Plantin-Moretus is wereldberoemd om zijn prentenkabinet. Dat telt meer dan 100.000 prenten en tekeningen van vooral Antwerpse meesters van de 15de tot de 21ste eeuw, inclusief het oeuvre van Frans Dille.

Bekijk hier de laureaten van Prijs Frans Dille 2019 >

Frans Dille in actie

Wie is Frans Dille?

De veelzijdige Frans Dille (1909-1999) was een gevierd graficus, tekenaar en aquarellist, en een inspirerende docent.

Frans Dille debuteerde met lino's. Daarna werd de droge naald zijn geliefde medium. Hij experimenteerde met andere technieken: ets, aquatint en vernis mou, maar hield het niet louter bij etsen. Hij was ook schilder, tekenaar, houtsnijder en graficus. Terugkerende thema's in zijn werk zijn de menselijke vergankelijkheid en de natuur.

Zijn grafisch werk was te zien op tentoonstellingen in Gent, Antwerpen, New York, Milaan en Warschau. Zijn illustraties prijkten in talrijke dag-, week- en maandbladen. Hij ontwierp decors en kostuums voor het Nationaal Toneel in Antwerpen en ook voor de dansschool van Jeanne Brabants.

Frans Dille schonk bijna zijn gehele oeuvre aan het prentenkabinet van het Museum Plantin-Moretus. Hij wilde zijn werk samen houden en toegankelijk maken binnen een openbare instelling. Het Museum Plantin-Moretus heeft tig tentoonstellingen gewijd aan zijn oeuvre.

Kunstenaar Frans Dille aan het werk

Hoe deelnemen?

Wie kan deelnemen?

• Studenten hoger kunstonderwijs die minimaal in het derde jaar bachelor zitten of recent afstudeerden (maximaal 6 jaar).
  • Avondschool of deeltijds kunstonderwijs, in het laatste of voorlaatste jaar of afgestudeerd (maximaal 5 jaar).
  • Studenten van (hoge) scholen uit Vlaanderen en Brussel die aldaar minimaal 1 jaar gestudeerd hebben, kunnen deelnemen.
  • Kunstenaars moeten in de Benelux wonen, maar de nationaliteit van de deelnemer heeft geen belang.

Hoe deelnemen?

Dien maximaal 3 ingelijste werken in (zie vereisten onder ‘concept’), samen met:

Download het inschrijvingsformulier

Dat kan:

• in het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet, Vrijdagmarkt 22 te 2000 Antwerpen
    • van maandag 25 oktober t.e.m. maandag 8 november 2021, tijdens de kantooruren, 10 tot 17 uur. (uitgezonderd zaterdag 30 en zondag 31 oktober 2021)
    • Maak hiervoor vooraf een afspraak met mevr. Jolanta Gwarek:

Het concept

• Enkel werk van de laatste vijf jaar kan worden ingediend.
    • Het werk mag nooit eerder bekroond zijn (behalve in de academie van herkomst).
    • Techniek:
      • Tekening
      • Originele ambachtelijke, reproduceerbare grafiek, zijnde hoog-, vlak-, diep- en zeefdruk.
    • Het werk wordt ingelijst overgemaakt. De inrichters zijn niet verantwoordelijk voor schade; wel wordt alle zorg verzekerd.
    • Kaders moeten op de achterzijde voorzien zijn van een label met naam, adres, titel van het werk en jaartal en de gebruikte techniek evenals de afmetingen (incl. kader).
    • Het werk blijft eigendom van de kunstenaar.
    • Geen specifiek thema.
    • Vrije afmetingen.
    • Deelnemers krijgen een ontvangstbewijs.

Wat is de timing?

• Je kandidatuur indienen kan van maandag 25 oktober t/m maandag 8 november 2021.
    • De jurering heeft plaats voor 15 november 2021.
    • De prijsuitreiking, met academische zitting, vindt plaats in het Museum Plantin-Moretus op zaterdag 26 maart 2022 om 11 uur.
    • De tentoonstelling van de geselecteerde werken vindt eveneens plaats in het Museum Plantin-Moretus en dit van zaterdag 26 maart 2022 tot zondag 22 mei 2022.

De jury

De vakjury bestaat uit:

• Prof. Dr. Peter De Deyn (voorzitter van de prijs Frans Dille)
    • Iris Kockelbergh (directeur Museum Plantin-Moretus)
    • Francine de Nave (ere-directeur Museum Plantin-Moretus)
    • Marijke Hellemans (conservator prentenkabinet Museum Plantin-Moretus)
    • Peter Bosteels (docent Vrije Grafiek Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen)
    • Bart'd Eyckermans (directeur DKO Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen)
    • Nicolas Baeyens (docent/kunstenaar-onderzoeker Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen).

De uitspraak van de jury is onherroepelijk.

Welke prijs kan je winnen?

Je maakt kans op:

• Eerste prijs: 2.500 EUR
    • Tweede prijs: 1.750 EUR
    • De eerste en tweede prijs kunnen slechts éénmalig aan een persoon worden uitgereikt.
    • Een aantal eervolle vermeldingen
    • De plechtige prijsuitreiking, met academische zitting in aanwezigheid van prominenten en pers, gevolgd door opening van de tentoonstelling van alle geselecteerde werken en receptie.
    • Tentoonstelling van de werken voor het bredere publiek van zaterdag 19 of 26 maart 2022 tot einde mei – begin juni 2022 in het Museum Plantin-Moretus, inclusief catalogus.