Overslaan en naar de inhoud gaan

Kostbare topstukken in depot

Sommige hoogtepunten uit onze collectie zijn (tijdelijk) niet te zien in originele versie.

Om ons kostbare en kwetsbare papieren erfgoed optimaal te bewaren, kunnen we helaas niet al onze topwerken permanent in originele versie tentoonstellen.

Zicht op de rede van Antwerpen

Deze prent toont het Antwerpen van 1521 met zicht van op het Vlaams Hoofd – nu Linkeroever. Het verheerlijkt de Scheldestad als belangrijk economisch en cultureel centrum. Op een banderol ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk staat te lezen “Antverpia mercatorum emporium”. “Antwerpen: de stapelmarkt van de kooplieden’.

Rubens, ontwerptekening drukkersmerk

Rubens schilderde niet alleen voor Balthasar I Moretus, hij tekende ook drukkersmerken. Dit ontwerp diende voor de titelpagina van het tweede deel van ‘Opera omnia’, een werk van de humanist Justus Lipsius.

Octo missae

De ‘Octo missae’ is een mis van de Antwerpenaar Georges de la Hèle. Het monumentale werk was in 1578 de eerste muziekdruk die in de Officina Plantiniana van de persen kwam.

Intrede van Karel V in Bologna

Op deze prent van 1530 zien we de triomfantelijke intrede van koning Karel in Bologna. Hij wordt er gekroond tot keizer Karel. Kunstenaar Robert Péril maakte met deze prent een ooggetuigenverslag.

Bononiensis' Antverpia

plan van Antwerpen in 1565

Dit stadsplan van Virgilius Bononiensis laat Antwerpen zien op haar hoogtepunt, in 1565. Dit plan is de grootste en meest gedetailleerde plattegrond die we uit de zestiende eeuw kennen.

Gerard Mercator, kaart van Vlaanderen

De geograaf Gerard Mercator revolutioneerde de cartografie. Op deze kaart ziet u een verrassend nauwkeurige weergave van het graafschap Vlaanderen in 1540.

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief