Erfgoeddag 2020 | Op reis met Plantin

Erfgoeddag wordt dit jaar een heel Erfgoedweekend in Museum Plantin-Moretus. De mini-expo 'Op reis met Plantin. Reizen in de 16de eeuw' opent die dag en dat vieren we met een uitgebreid programma vol lezingen, rondleidingen en workshops.
Mini-expo
Op reis met Plantin. Reizen in de 16de eeuw
Plantin reisde veel: naar Parijs waar hij een boekenwinkel en kantwinkel had, naar Leiden waar hij een tweede bedrijf had, naar Frankfurt voor de Boekenbeurs, ... Hoe reisen mensen in een tijd zonder tripadvisor, autowegen en gps? Reisverslagen van tijdgenoten van Plantin geven antwoord op deze vragen. En in het keilzog van Plantin sturen we fotograaf Cédric Raskin op reis. Waarin verschillen reisafstanden en reistijden met de reizen in de 16de eeuw?
zaterdag 25 april 2020 van 14:00 tot 14:40
Individuele bezoekers
Op zaterdag focussen de lezingen zich op reizen in de zestiende eeuw. Wie trok er op uit, waarheen en waarom? Hoe bereidden ze hun reis voor? Naar waar leidden de reizen van Plantin? Op zondag duiken we de donkere wintertijd in. Hoe drukten ze 400 jaar geleden als het zo vroeg donker werd?
zaterdag 25 april 2020 van 14:00 tot 14:30
Individuele bezoekers
Op reis naar Rome. In 1664 niet evident. Vertelster Marijke Goossens doet uit de doeken hoe dat voor de 18-jarige Balthasar III Moretus verliep.
zaterdag 25 april 2020 van 20:00 tot 20:35
Individuele bezoekers
Een rondleiding bij kaarslicht door het krakende huis van drukker Plantin. Voor én achter de schermen.
zaterdag 25 april 2020 van 13:30 tot 16:30
Individuele bezoekers
Snel enkele foto's nemen en delen met je vrienden, zo weet iedereen ook weer waar je geweest bent. Maar het kan ook anders, trager ... Maak je eigen 'travelbook' en leg daarin de mooiste plekjes van het museum vast. Met tekeningen of in tekst, jij kiest. Het is tenslotte jouw reiservaring.
zaterdag 25 april 2020 van 13:30 tot 16:30
Individuele bezoekers
Hoe werd er gedrukt in de tijd van Plantin? Kom alles te weten over het drukken met loden letters. Hoe worden de letters gemaakt en hoe zet je zet tot zinnen? Hoe wordt de tekst klaargezet op de pers en hoe wordt de tekst uiteindelijk gedrukt op papier?
foto: Victoriano Moreno
zaterdag 25 april 2020 van 11:00 tot 11:45
Individuele bezoekers
Een gids neemt je mee door de mini-expo 'Op reis met Plantin. Reizen in de 16de eeuw'.