Erfgoeddag 2020 | Op reis met Plantin

Erfgoeddag wordt dit jaar een heel Erfgoedweekend in Museum Plantin-Moretus. De mini-expo 'Op reis met Plantin. Reizen in de 16de eeuw' opent die dag en dat vieren we met een uitgebreid programma vol lezingen, rondleidingen en workshops.

In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. Daarom gaat het Museum Plantin-Moretus dicht tot en met 18 mei 2020. Ook alle evenementen in Museum Plantin-Moretus worden tot dan geannuleerd. Bezoekers die een ticket gekocht hebben, krijgen een persoonlijk bericht. We informeren binnenkort over de geplande evenementen.
Lees hier alle maatregelen van de stad Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

Mini-expo
Op reis met Plantin. Reizen in de 16de eeuw
Plantin reisde veel: naar Parijs waar hij een boekenwinkel en kantwinkel had, naar Leiden waar hij een tweede bedrijf had, naar Frankfurt voor de Boekenbeurs, ... Hoe reisen mensen in een tijd zonder tripadvisor, autowegen en gps? Reisverslagen van tijdgenoten van Plantin geven antwoord op deze vragen. En in het keilzog van Plantin sturen we fotograaf Cédric Raskin op reis. Waarin verschillen reisafstanden en reistijden met de reizen in de 16de eeuw?
openingsweekend mini-expo 'Op reis met Plantin'
GEANNULEERD | Op zaterdag focussen de lezingen zich op reizen in de zestiende eeuw. Wie trok er op uit, waarheen en waarom? Hoe bereidden ze hun reis voor? Naar waar leidden de reizen van Plantin? Op zondag duiken we de donkere wintertijd in. Hoe drukten ze 400 jaar geleden als het zo vroeg donker werd?
openingsweekend mini-expo 'Op reis met Plantin'
GEANNULEERD | Op reis naar Rome. In 1664 niet evident. Vertelster Marijke Goossens doet uit de doeken hoe dat voor de 18-jarige Balthasar III Moretus verliep.
openingsweekend mini-expo 'Op reis met Plantin'
GEANNULEERD | Een rondleiding bij kaarslicht door het krakende huis van drukker Plantin. Voor én achter de schermen.
openingsweekend mini-expo 'Op reis met Plantin'
GEANNULEERD | Snel enkele foto's nemen en delen met je vrienden, zo weet iedereen ook weer waar je geweest bent. Maar het kan ook anders, trager ... Maak je eigen 'travelbook' en leg daarin de mooiste plekjes van het museum vast. Met tekeningen of in tekst, jij kiest. Het is tenslotte jouw reiservaring.
openingsweekend mini-expo 'Op reis met Plantin'
GEANNULEERD | Hoe werd er gedrukt in de tijd van Plantin? Kom alles te weten over het drukken met loden letters. Hoe worden de letters gemaakt en hoe zet je zet tot zinnen? Hoe wordt de tekst klaargezet op de pers en hoe wordt de tekst uiteindelijk gedrukt op papier?
foto: Victoriano Moreno
openingsweekend mini-expo 'Op reis met Plantin'
GEANNULEERD | Een gids neemt je mee door de mini-expo 'Op reis met Plantin. Reizen in de 16de eeuw'.