Bononiensis' Antverpia

plan van Antwerpen in 1565

Dit stadsplan van Virgilius Bononiensis laat Antwerpen zien op haar hoogtepunt, in 1565. Dit plan is de grootste en meest gedetailleerde plattegrond die we uit de zestiende eeuw kennen. Tussen maart en november krijgt deze kaart een conservatiebehandeling, zodat ze in topconditie is om tentoongesteld te worden vanaf december in de najaarsexpo.

We bewaren in het museum het enige nog bekende exemplaar van dit stadsplan.

 

Twintig houtsneden

Dit bekende zicht op Antwerpen is een monumentaal met de hand ingekleurde houtsnede die niet minder dan 120 cm hoog en 265 cm breed is. Eigenlijk is het geheel een collage van twintig ingekleurde houtsneden. Het werd gedrukt op 20 bladen handgeschept papier.

 

Bononiensis of Boloniensis

Het ontwerp is van Virgilius Bononiensis of Boloniensis, een Italiaan die vanuit Bologna naar de rijke handelsmetropool Antwerpen was overgekomen. Voor het drukken van dit plan zorgde de Antwerpse Diestenaar Gilles Coppens. Rechts onderaan schreef de toenmalige stadssecretaris Cornelius Grapheus een lofzang op zijn stad.

Bekijk de kaart tot in de kleinste details

 

Conservatiebehandeling

Tussen maart en november krijgt deze kaart een conservatiebehandeling, zodat ze in topconditie is om tentoongesteld te worden vanaf december in de expo Komt een Italiaan naar de Nederlanden.

Het restauratieteam zal verschillende behandelingen uitvoeren, uiteraard met respect voor de historische en esthetische betekenis van dit topstuk. De focus ligt op:

  • reinigen van de voor- en achterzijde
  • vastmaken van de verzwakte delen
  • vervangen van de lijst

Ondertussen is de kaart ingepakt en naar het restauratieatelier gebracht, daar bekijken ze nu in detail in welke toestand de kaart zich momenteel bevindt.

 
verhuis van Antverpia naar restauratieatelier
 

De Bononiensiskaart voor blinden en slechtzienden

Een uitgebreide beschrijving van wat er op de kaart te zien is, hoor je hier.

Ook interessant
Guicciardini
Ontdek 500 jaar stad en streek met koopman Guicciardini
vrijdag 03 december 2021 tot zondag 06 maart 2022 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Keer terug in de tijd, naar het Antwerpen en de Nederlanden van de 16de eeuw. Lodovico Guicciardini, een Italiaans koopman die zich in Antwerpen vestigt, beschrijft in detail het leven in de steden in de Nederlanden van die tijd. Herkennen wij ons vandaag nog in zijn beschrijvingen?
Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief