Lezingen | reizen in de 16de eeuw & drukken in het donker

openingsweekend mini-expo 'Op reis met Plantin'

Lezing

Op zaterdag focussen de lezingen zich op reizen in de zestiende eeuw. Wie trok er op uit, waarheen en waarom? Hoe bereidden ze hun reis voor? Naar waar leidden de reizen van Plantin? Op zondag duiken we de donkere wintertijd in. Hoe drukten ze 400 jaar geleden als het zo vroeg donker werd?
zaterdag 25 april 2020 van 14:00 tot 14:40
Individuele bezoekers

Ploeteren en Pleisteren met Plantin. Op reis in de zestiende eeuw

Gerrit Verhoeven
14.00 - 14.40 uur

Mensen waren in de tijd van Plantin ook al erg mobiel. Tijdens de zestiende eeuw trokken duizenden pelgrims, diplomaten, kooplieden en ambachtslui, studenten en tal van andere reizigers rond in Europa. In deze lezing proberen we te achterhalen hoe dat in zijn werk ging. Wie trok er allemaal op uit, en waarom? Welke problemen ondervonden reizigers onderweg? En waar leidde de reis zoal heen?

Plantijns drukke reisagenda

Dirk Imhof
15.00 - 15.40 uur

Over het precieze verloop en de organisatie van Plantins reizen bieden de bewaarde briefwisseling en boekhouding slechts karige informatie. Zo is er nauwelijks informatie over de plaatsen waar hij onderweg verbleef voor overnachting of waar hij zijn maaltijden nuttigde. Meer dan dat zijn verplaatsingen gebeurden met paard of koets weten we niet. Slechts zelden lezen we iets over het aantal dagen dat hij onderweg was of welke route hij nam. Ondanks die beperking loont het toch de moeite Plantins drukke reisschema van naderbij te bekijken om een overzicht te krijgen van de belangrijkste plaatsen waarheen Plantin zich zoal begaf en waarom het voor hem noodzakelijk was ernaartoe te gaan. Het maakt des te meer duidelijk hoe veeleisend het leven van een ambitieus uitgever was en hoe Plantin desondanks met succes alle uitdagingen het hoofd bleef bieden.

In 1592 op reis naar Parijs? Theodore de Mayerne wijst je de weg.

Hubert Meeus
16.00 - 16.40 uur

Snel een reis boeken via het internet was in de 16de eeuw niet mogelijk. Wie het er toch op waagde om zich op reis te begeven, had maar weinig hulpmiddelen ter beschikking. Hoe vond je de weg in een tijd zonder wegenkaarten? Met de Sommaire description de la France, Allemagne, Italie & Espagne van Theodore de Mayerne uit 1592 kon je op weg gaan, maar kwam je er ook mee op je bestemming? Prof. Hubert Meeus neemt je mee op reis in de zestiende eeuw.

Drukken bij kaarslicht. Nachtwerk en brandgevaar in de Plantinse drukkerij

Kristof Selleslach
zo 26 april
om 13, 14, 15 en 16 uur
duur: 30 minuten

In de winter werkten de gezellen van de Plantinse drukkerij in de donkere ochtend- en avonduren. De verlichting met kaarslicht deed het brandgevaar aanzienlijk toenemen. Daarom hechtten de meesters van de Gulden Passer een groot belang aan brandpreventie. Aan de hand van archiefstukken illustreert archivaris Kristof Selleslach hoe men in de donkere uren brandveilig werkte.

Reserveer je plaats via balie_msuseum_plantin-moretus@antwerpen.be of op 03 221 14 50.