Erfgoeddag 2021: De Nacht

In 2021 viert het Museum Plantin-Moretus mee de 20e editie van Erfgoeddag. Dit jaar geen dag maar een heel weekend, in het teken van ‘De Nacht’. Wees welkom, in het museum én online.
zaterdag 24 april 2021 tot zondag 25 april 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Als de nacht wacht

Online
Stadsgeboden over het nachtleven

‘s Nachts sluiten uit veiligheid de poorten van Antwerpen. Inwoners keren maar beter op tijd terug naar huis. Om tien uur luidt de avondklok. Dan mogen herbergiers geen bier meer schenken, niemand begeeft zich nog op straat. De nachtwacht staat paraat voor de goede orde.

Christoffel Plantijn en zijn opvolgers waren bijna 140 jaar de officiële drukkers van de stad Antwerpen. We selecteren opvallende geboden vol nachtelijk nieuws uit de grootstad. Een avondklok, verboden feesten, en samenkomsten. Waar hebben we dat nog gehoord?

  • Binnenkort kan je je hier inschrijven om de nieuwsflash te ontvangen op erfgoeddag.

16/10/1585: Avondklok gaat in vanaf negen uur ‘s avonds

16/10/1585: Avondklok gaat in vanaf negen uur ‘s avonds

 

Drukken bij kaarslicht

Online lezing
Nachtwerk en brandgevaar in de Plantijnse drukkerij

In de winter werkten de gezellen van de Plantijnse drukkerij ook in de donkere ochtend- en avonduren. De verlichting met kaarslicht deed het brandgevaar aanzienlijk toenemen. Daarom hechtten de meesters van de Gulden Passer een groot belang aan brandpreventie. Aan de hand van archiefstukken illustreert archivaris Kristof Selleslach hoe men in de donkere uren brandveilig werkte.

Online lezing erfgoeddag

 

Gratis toegang én extraatje

In het museum
Reserveer je ticket wel vooraf online

Het museum is tijdens het Erfgoedweekend van 24 en 25 april gratis te bezoeken. Tickets reserveer je wel op voorhand online. Dat doet het museum om de bezoekersstroom optimaal te beheren, omwille van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Je mag er dus zeker van zijn dat je altijd voldoende afstand kan bewaren van anderen.

 

De Dappere Drukker

In het museum 
Familiespel met zoek- en doe-opdrachten

Wees welkom, nieuwe drukkersgast! Want vandaag word je opgeleid tot een echte drukker. Met de ganse familie ga je op pad door de kamers van het museum en ontdek je de drukkerij, de winkel en de lettergieterij van Plantijn. Je mag zwiebelen op één passerbeen, bondgenootschappen smeden met de bewoners van dit huis, letters in spiegelbeeld zetten en zoveel meer. Tenslotte word je tot dappere drukker 'geslagen' en krijg je een heus diploma.

  • Op zaterdag en zondag, van 10 tot 17 uur  
  • Voor kinderen tussen 7 en 12 jaar
  • Duur van de activiteit: 60 min
  • Klik hier om meer te lezen. 

 

Dodobord

Bij je thuis
Gezelschapsspel

Vervelen is geen optie voor het Museum Plantin-Moretus. Speel thuis het Dodobord, naar de klassieker het Ganzenbord. Rijkelijk geïllustreerd met onze collectie houtblokken.

  • Te koop in de museumshop
  • Prijs: 12,50 euro
  • Of klik hier om het thuis te printen.

Dodobord An Eisendrath

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief