Driekoningenfeest: feestelijke afsluiter van Baroque Book Design

Driekoningen is voor Museum Plantin-Moretus een heel bijzonder feest.

Moorse koning

De Moretussen lieten de 3 koningen schilderen door hun huisvriend Peter Paul Rubens. Slechts één koning is terug op zijn oorspronkelijke plaats: de zwarte koning. Meer nog, hij hangt tussen de familieportretten in het grote salon.
En wist je dat elke Moretus-generatie een Balthasar en Gaspar kende? En zelfs af en toe een Melchior? Door een speling van het lot was het telkens Balthasar die het succesvolst werd.

Stella duce

Balthasar I Moretus, de kleinzoon van Plantijn, introduceerde een wapenschild met driekoningenster en de spreuk Stella duce (geleid door de ster) als familie-embleem.

Feest

Iedereen is koning op 6 januari! Klein en groot zijn uitgenodigd op een betoverend Driekoningenfeest.

• We zingen en dansen de traditionele driekoningenliedjes en maken een prachtig ritueel rond het nieuw geboren kind. Dansgroep Passi demonstreert ook hoe er in de Renaissance gedanst werd.
  • Vertelster Marijke Goossens ontrafelt het mysterie van de drie wijzen. Wie waren ze, waren het sterrenwichelaars of wetenschappers? Samen met het verhaal van De Sterrenruiter brengt ze een vleugje mysterie tot leven.
  • We drukken letters in gouden kleuren en er is warme chocomelk

• zondag 6 januari van 13.30 tot 17 uur
  • gratis met je toegangsticket voor het museum
  • driekoningenverhalen om 14 en 15 uur