Dag van de architectuur

Bezoek tijdens de dag van de Architectuur onze leeszaal en depot. NoAarchitecten zorgde voor een prachtige leeszaal en een functioneel bewaardepot.

Het Museum Plantin-Moretus heeft een grote collectie historische boeken, prenten, manuscripten en tekeningen. Tot voor kort lag een groot deel hiervan opgeborgen in het historisch gebouw. Die opbergplaatsen zijn niet zo geschikt voor het conserveren van historische stukken. Er was dan ook nood aan een betere oplossing. NoAarchitecten bood hierop een antwoord met het museumdepot en een prachtige leeszaal.

Blikvanger is de doordachte voorgevel, die al een beetje de functie van het gebouw verraadt. De gevel bevat geen ramen, behalve op het gelijkvloers. Dit is nodig om de collectie tegen het daglicht te beschermen en om te voldoen aan de strenge klimatologische eisen. Ondanks deze restricties hebben NoArchitecten en kunstenaar Benoit van Innis een sprekende gevel te ontworpen. De compositie van massief houten delen verwijst naar de letterkasten van de drukkerij.

In de leeszaal wordt daglicht binnen getrokken via de ramen aan de straatkant en via een onzichtbaar glazen dak aan de achterkant van het gebouw. Materialen als bruin leder op de muren, houten tafels en lambriseringen, zwart staal en terrazzo vloeren zijn gekozen in functie van een rustige en warme werkatmosfeer. Ze refereren naar de materialen in het historisch huis.

Extra infosessies

Leeszaal

Wil je weten waarom we een nieuw depot moesten bouwen, welke problemen we ontmoetten op ons pad, wat Unesco hierop te zeggen had, waarom ze iets te zeggen hadden, wat het eindresultaat is en waarom het zo fris is in de leeszaal?

Directeur Iris Kockelbergh legt het u graag uit.

Museumdepot

UNESCO erkende het archief van de drukkersfamilie Plantin-Moretus als Memory of the World. Om het in optimale omstandigheden te bewaren, bouwde het museum een nieuw depot. Archivaris Kristof Selleslach neemt je mee voor een exclusieve bezoek aan het depot. Hij vertelt je het hoe het gebouw instaat voor een optimale bewaring van de objecten én je krijgt een inkijk in de enorme schat aan informatie die in het archief bewaard wordt.

Praktisch

 • Zondag 22 september
 • Vrij bezoek aan de leeszaal tussen 13.30 en 16.30 uur.
 • Bezoek aan de leeszaal is gratis. Ingang langs de Heilige Geeststraat.
 • Voor museumbezoek gelden de normale tarieven.
 • Extra infosessies leeszaal
  • met directeur Iris Kockelbergh
  • om 14 en 15 uur
  • duur: 15 minuten
  • inschrijven is niet nodig.
 • Extra infosessies museumdepot
Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief