Overslaan en naar de inhoud gaan

Afstudeerwerken Book/Type design

In de sporen van Plantin

Het Plantin Instituut voor Typografie organiseert elk jaar Expert classes voor Boekontwerp en voor Type design. Het afstudeerwerk van de studenten uit de beide practica wordt in de expozaal van het museum tentoongesteld.

Boekontwerp

De studenten Boekontwerp werden gedurende 9 vrijdagen gecoacht doorheen het volledige ontwerpproces van één boek. Ontwerpmatig onderzochten ze hoe tekst en beeld tot één coherent geheel kunnen worden geïntegreerd waar de lezer op een heldere manier door kan navigeren. De auteur, Thomas Crombez, kwam de opdracht briefen aan de studenten: een remake van De moord op de kunst, zijn historische inleiding tot de kunstfilosofie. Johan Van Looveren, driemaal bekroond met de prijs voor Best Vormgegeven Boeken, begeleidde de studenten op hun zoektocht en deelde zijn jarenlange ervaring met hen.

Elk van de acht studenten leverde een origineel ontwerp af, waarbij alleen al het grote verschil in coverontwerp erg in het oog springt. In de tentoonstelling is het mogelijk om de boeken te doorbladeren en zo de verschillende aanpakken in detail met elkaar te vergelijken.

Studenten Boekontwerp

Dimitri Claerhout, Kimberly De Cock, Tina De Souter, Aline Geuquet, Angelique Kleijne, Ricky Rijkenberg, Inne Van den Bossche, Lander Vantomme

Type design

De Expert class Type design is een intensieve eenjarige opleiding letterontwerp en typografie. De recentste cursus ging november 2018 van start en liep tot augustus 2019. De studenten bestudeerden samen de renaissancistische lettertypes in de grote collectie van het museum. Ze maakten als groep twee lettertypes gebaseerd op historische voorbeelden. Dit jaar werd het typografisch materiaal van Claude Garamont (ca. 1510-1561) vergeleken met dat van zijn tijdgenoot Granjon (ca. 1513-1589). Stempels en matrijzen werden daarvoor met de microscoop bestudeerd. Dankzij dit onderzoek kon de essentie van het werk van deze stempelsnijders geduid. Deze samenwerking vroeg om een intensieve uitwisseling van inzichten, opinies en technische kennis, onder andere via een gesloten groep op sociale media.

Parallel met dit revivalproject werkten de studenten zelfstandig aan een eigen lettertype, dat ze ontwierpen én technisch ontwikkelden. Evaluatiecriteria voor het persoonlijke project zijn: de diepte van de studie, het inzichten in de materie, de esthetische en technische kwaliteit vna het lettertype en de originaliteit van het ontwerp.

Ze worden voor dit werk bijgestaan door de bekende letterontwerper Dr. Frank E. Blokland. Zijn eigen typefoundry in 's Hertogenbosch, DTL, is de oudste digitale letterproducent van Nederland (sinds 1990). Het geeft veel plezier om te zien hoe deze jonge mensen in een periode van slechts één jaar een eigen lettertype kunnen maken, puttend uit de ervaring van de docent en gebruikmakend van gespecialiseerde font-productiesoftware. Dat ontwikkelingspad wordt in de tentoonstelling helder uitgelegd.

Studenten Type design

Andrey Abramov (Rusland), Emerson Eller (Brazilië), Claudia Fratantonio (Italië), Mortiz Kleinsorge (Duitsland), Krassen Krestev (Bulgarije), Juanjo López (Spanje), Konstantin Lukjanov (Rusland), Taisiya Lushenko (Rusland), Arne Padmos (Nederland), Alessandro Rodilosso (Italië), Ron Smit (Nederland), Mikhail Strukov (Rusland)

Praktisch

  • expo van 5 oktober tot 17 november 2019
  • in de expozaal van het museum
  • toegankelijk met je ticket voor het museum (ticketprijzen)
  • gesloten op 1 november. Gratis toegang voor iedereen op woensdag 30 oktober

Nieuwe lessen

De Expert classes Boekontwerp starten opnieuw op 14 februari 2020.
De Expert classes Type design starten op 20 november 2019.

Inschrijven voor deze practica is nog mogelijk.

 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief