440 jaar oude 'Octo Missae' weerklinken in het Museum Plantin-Moretus

Concert

Precies 440 jaar geleden, in 1578, kwam in de drukkerij van Christoffel Plantijn de eerste muziekdruk van de persen: de Octo missae van de Antwerpse polyfonist George de la Hèle.
zondag 23 december 2018 van 14:00 tot 15:00
Individuele bezoekers

Octo missae - George de la Hèle

In 1578 kwam in de drukkerij van Christoffel Plantijn de eerste muziekdruk van de persen, en wat voor een! Dit enorme boekwerk - 55 bij 40 cm - was groot genoeg voor alle zangers van een koor. De bundel bevat de muziek voor acht missen. Vier daarvan zijn vijfstemmig, en telkens twee zes- en zevenstemmig. De muziek is van hoge kwaliteit: zo zijn vier motetten van de hand van de grote componist Orlandus Lassus.

Herwerking naar hedendaagse partituren

Antwerpenaar Jan Mertens besteedde 2 jaar aan het minutieus overzetten van het oude muziekschrift van dit 16e eeuwse meesterwerk in hedendaagse partituren. Daarna richtte hij het Ensemble Antwerpse Polyfonie op, dat de oude muziek van George de la Hèle wil laten weerklinken.

Het Ensemble Antwerpse Polyfonie bestaat uit Eefje De Boer (sopraan), Ilse Bickes (alt), Ingeborg Albrecht (alt-tenor), Freya Vaes (alt-tenor), Stefan Koch (tenor), Johan Donderwolcke (bas), Manfred Halsema (bas) en Jan Mertens (dirigent).

Kerstprogramma

Het Ensemble zingt in de aanloop naar Kerstmis de tweede mis uit het boek. Dit is de 5-stemmige mis 'In convertendo Dominus'.

Speciaal voor deze gelegenheid toont het museum exclusief aan het publiek het prachtige koorboek. Het is één van de pronkstukken uit de collectie.

• zondag 23 december 2018
  • concert om 14 uur en om 15.30 uur
  • duur: 1 uur
  • gratis met je toegangsticket voor het museum