Overslaan en naar de inhoud gaan

De 8 van Impressed by Plantin: Jasper Van Gestel

Illustrator, schilder en kinderboekenauteur Jasper Van Gestel engageert zich om nieuw werk te creëren geïnspireerd op de collectie houtblokken van het Museum Plantin-Moretus. Zijn stijl is zeer herkenbaar: eenvoudige vormen, strakke lijnen en zijn eigen typische elementen.

De collectie houtblokken staat nu online in hoge resolutie op www.impressedbyplantin.be. Om te inspireren en te creëren. Acht Antwerpse kunstenaars krijgen carte blanche om met de collectie aan de slag te gaan. Eén van de ambassadeurs is Jasper Van Gestel.

Jasper Van Gestel is illustrator, schilder en kinderboekenauteur. En sinds kort is hij in de leer als tatoeëerder bij Brabo’s Hand Tattoo. Hij heeft een achtergrond in animatie en dat komt wel eens terug in bv. geanimeerde lussen en GIF’S met zijn illustraties. Zijn stijl is zeer herkenbaar: eenvoudige vormen, strakke lijnen en zijn eigen typische elementen.

Hoe zou je wat je doet omschrijven? 

"In één woord? Escapisme! Ik heb soms de neiging om te vluchten uit de werkelijkheid. Al maak ik soms ook de bewuste keuze om een stuk van mijn leven te wijden aan de ontwikkeling van mijn eigen beeldtaal. Op die manier probeer ik mezelf - en hopelijk ook anderen - te entertainen."

Hoe vind jij de balans tussen het creatieve en het ondernemende? 

"Die balans vinden was voor mij een lange tocht. Jaren ben ik aan de slag gegaan als freelance animator en illustrator. Voor mij lag de druk toen iets te hoog, vooral op financieel vlak dan toch. De hele tijd moeten leuren met je werk om er dan net van te kunnen leven en hongerige kindermonden te voeden. Op die manier moest ik te veel compromissen maken en werk maken dat de klanten willen zien, maar waar ik niet altijd 100 % zelf achter stond. Ik voelde hoe langer hoe meer dat ik het werk wil maken dat ik écht wil maken, of het nu klanten aantrekt of niet. Dit is de reden dat ik vandaag deels als animator in loondienst werk, wat zorgt voor een zeker inkomen. Daarnaast vul ik de rest van mijn werktijd aan met illustreren, kinderboeken maken, ander eigen werk en tatoeëren. Zo ligt de financiële druk op de passies veel lager en blijft de creatieve vrijheid groot."



 
Wie of wat is je grootste inspiratie? 

"Wat mij vooral inspireert is de natuur, planten en dieren. Maar ook kinderboekillustraties uit de vorige eeuw, vooral 50s tot 70s, of oude kinderseries zoals Krtek (Molletje). Minimalisme is volledig mijn ding, in illustraties maar bij uitbreiding ook in het leven. 
Dick Bruna en hoe hij telkens weer grafisch naar de essentie gaat, is ook een grote invloed. De laatste tijd merk ik via mijn leerlingschap bij Brabo’s Hand Tattoo de traditionele tattoo scène steeds meer binnensluipt in mijn werk. Super om in de shop te zien hoe een Younes Tattooer en Tomas Redrey creatief omgaan met traditional tattoo flash of folk art referenties. Maar ook andere tattoo artiesten zoals pakweg Nacho Eterno, Levi Netto, Bacin en Anana vind ik enorm inspirerend qua grafische uitpuring en ontwikkeling van hun eigen beeldtaal." 

Waar kan jij het beste creatief zijn? 

"In mijn studio bij ons thuis in Hoboken, op de bovenste verdieping. En eigenlijk de laatste tijd heel vaak gewoon tussen de soep en de patatten. Dat mag je letterlijk nemen: ik ben vader van twee kleine meisjes en maak bijgevolg veel van m’n vrije werk aan de keukentafel met een prottende baby op de arm of een stuk glitter play-doh in m’n neus."

Wat trekt je zo aan in de collectie of waar zie jij de link tussen jou en de collectie? 

"De collectie houtsneden puilt uit van het werk door voorgangers die rond dezelfde thema’s werkten als ik: dieren en planten. Via de techniek van de houtsneden werken ze ook sterk met licht en donker. Ik hou daar zelf ook van in m’n werk. Deze beeldenbank voelt echt aan als een grote snoepwinkel, wat mij betreft."

Niet alleen jij gaat aan de slag met de collectie, eigenlijk kan iedereen dat doen. Heb je nog een laatste tip voor mensen die zin hebben om iets creatiefs te doen? 

"Kopieer niet gewoon wat je ziet, maar probeer een grafische vertaler te zijn. Zoek naar je eigen grafische moedertaal. Laat je inspireren door details in de collectie die passen bij wat je voor ogen hebt. Maak hiervan een mentale collage: bv. de compositie van werk A + het thema van werk B + de grafische interpretatie van de vacht van dat rare konijn op werk C. Dat in combinatie met je eigen manier van werken kan interessante interpretaties opleveren."

Niuewsgierig? Bekijk Jaspers werk op:
jaspervangestel.com en instagram.com/jaspervangestel
 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief