Overslaan en naar de inhoud gaan

Zicht op de rede van Antwerpen

Deze prent toont het Antwerpen van 1521 met zicht van op het Vlaams Hoofd – nu Linkeroever. Het verheerlijkt de Scheldestad als belangrijk economisch en cultureel centrum. Op een banderol ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk staat te lezen “Antverpia mercatorum emporium”. “Antwerpen: de stapelmarkt van de kooplieden’.

Realistisch

Dit is een van de aller-oudste bekende panoramische stadsgezichten. We kijken naar een stuk van Antwerpen: de aanlegplaatsen voor de schepen, de Werf met de kraan, de stadstorens, de wallen aan de Scheldezijde, de voornaamste profane en religieuze gebouwen, … Alles is er realistisch op weergegeven. Ook de plaatsen worden geïdentificeerd.

 

1515 of 1521?

Wanneer is deze houtsnede gemaakt? Ze is gedateerd in 1515, maar er zijn twijfels ... Pas in 1521 was de toren van de Onze-Lieve-Vrouwetoren ‘volmaect’. Maar op de prent is hij dat ook al. Vandaar dat ze misschien eerder uit 1521 is. Ook de twee Venetiaanse galeien zijn problematisch: het scheepvaartverkeer tussen Venetië en Antwerpen was opgeschort van 1508 tot 1518 …

 

Verheerlijking

‘Antwerpen, stapelmarkt van de kooplieden’, zegt de Latijnse tekst op de banderol ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze prent moest duidelijk het economische belang van de stad in de verf zetten. De aanwezigheid van Mercurius (links), de Romeinse god van de handel, en van de god van de seizoenen en de overvloed Vertumnus (rechts) bevestigt dat. 

Museum Plantin-Moretus

Unesco werelderfgoed

Slogan icons

Meld je aan voor de nieuwsbrief