Make-over premetrostation Plantin

In 2015 kreeg één perron van het metrostation Plantin een make-over. Het ontwerpbureau Enthoven haalde hiervoor inspiratie uit het prentenkabinet van het museum.

De aanleiding is de naam van het station en vooral de ligging aan de Plantin en Moretuslei - de voormalige gronden van de familie Moretus.

 

 

Prenten van dieren en Plantin

Op gladde witte wanden werden prenten aangebracht van het prentenkabinet: dieren, maar ook een portret van drukker Plantin zelf. De aangepaste verlichting zorgt voor een aangename sfeer, een positieve ervaring en een groter veiligheidsgevoel.

Het ruimtegevoel werd verhoogd door het contrast van de witte wand met de donkere wijkende tunnelwand. Ook het contrast tussen minimalistische witte canvas en de renaissance afbeeldingen is bijzonder. Het benadrukt het stedelijk aspect van historie en de eeuwigheidswaarde van deze drukkunst.

Straat- of muurkunst is vandaag onlosmakelijk deel van de grootstad. Plantin werd ook hier als inspiratiebron gekozen. De werken zijn perfect geïntegreerd in het concept van het vernieuwde station. De muurschildering van de gigantische vos is van de Antwerpse kunstenaar Dzia Krank.

 

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief