Druk doen - ateliers voor leerlingen

workshops

In verschillende stadia krijgen je leerlingen het boekenvak onder de knie. Tijdens een creatief atelier 'drukken', 'etsen' of 'boekbinden' leren ze de knepen van het vak.

Gieten, zetten en drukken

In de alleroudste drukkerij van de wereld jeuken je handen om zelf aan de slag te gaan. Hoe werden letters gegoten in de tijd van Christoffel Plantin?

Je leerlingen zetten letters in spiegelschrift in de zethaak, maken een complete bladzijde en drukken die zelf af op een echte pers.

Etsen

In de zestiende eeuw kochten mensen prenten in plaats van affiches. Belangrijke schilders als Van Dyck en Rembrandt waren echte meesters in deze reproductiegrafiek.

In de workshop kijken je leerlingen eerst naar boekillustraties, prenten en tekeningen. Nadien gaan ze zelf aan de slag met een zinken plaatje, inkt en een eeuwenoude diepdrukpers.

Boekbinden

Boekbinden was vroeger een job apart. In de boekenwinkel kocht je enkel de gedrukte bladzijden. Daarna liet je je boek inbinden bij de boekbinder. Zo bepaalde je zelf hoe het boek er uitzag. Rijken kozen voor leren kaften met bladgoud en wapenschild. Soms zat er zelfs een slot op.

In deze workshop maken je leerlingen kennis met de basistechnieken en leren ze een boekje binden. Keuze te over: een eigen dagboek, een notaboekje, fotoalbum, ...

• Duur: 1,5 of 2 uur
  • Prijs: € 75 (+€5 administratiekosten) voor de begeleiding van een workshop van 1,5 uur en €85 (+€5 administratiekosten) voor een workshop van 2 uur.
  • Maximum 12 jongeren per groep
  • Ten laatste 3 weken vooraf reserveren bij Visit Antwerpen
  • Deze workshops bieden we ook aan voor de lagere school

Tip voor de leerkracht

• Geen tijd voor een workshop? Je kan in het museum ook een drukdemonstratie bijwonen. Op een klein half uurtje kom je alles te weten over het drukken met loden letters.
  • Deel uw klas op in twee groepen en wissel een rondleiding en een workshop met elkaar af.