Baroque Book Design

Een verhaal over vriendschap en samenwerking

2018 wordt het jaar van Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap in Antwerpen en ver daarbuiten. Museum Plantin-Moretus pakt eind september uit met de tentoonstelling 'Baroque Book Design. Een verhaal over vriendschap en samenwerking.'

Het barokboek: een fortuinlijke co-creatie tussen Balthasar Moretus en Peter Paul Rubens

In de 16de eeuw ontstonden veel nieuwe soorten boeken. En dat is voor een groot stuk te danken aan uitgevers als de familie Plantin-Moretus. Ze zochten naar manieren om nieuwe kennis en ideeën op papier vast te leggen en te ordenen. Ze dachten na over hoe teksten beter gezet konden worden, hoe beeld en tekst zich tot elkaar verhouden, wat een titelpagina is... Hier ontstond het boek zoals we dat vandaag nog grotendeels kennen.

Balthasar I Moretus zette een volgende grote stap in de ontwikkeling van de boekarchitectuur: hij ging vooraanstaande kunstenaars inzetten voor het boekontwerp. Zo gaf hij Peter Paul Rubens de opdracht om de illustraties voor zijn nieuwe gebedenboeken te verzorgen. Maar ook Erasmus Quellinus, Karel de Mallery, Peeter de Jode en Abraham Van Diepenbeeck leverden ontwerpen voor titelpagina's en illustraties aan Balthasar Moretus.

De hedendaagse uitgever als regisseur

Ook vandaag nemen uitgevers nog altijd de rol op van regisseur in de vernieuwing van de boekarchitectuur. Het Museum Plantin-Moretus legt in de expo de overeenkomsten bloot tussen de werkwijze van Balthasar Moretus en een hedendaags uitgeversproject. Hoe een toonaangevend hedendaagse uitgever naar het boek kijkt en in samenwerking met kunstenaars het boek steeds weer heruitvindt.

Een verhaal over vriendschap en samenwerking

De tentoonstelling toont de liefde voor het vak van de uitgever. Hoe hij kunstenaar, drukker en vormgever in het verleden en het heden motiveert tot de creatie van een topproduct. Met een lezingenreeks, workshops, collectiebezoeken en atelierbezoeken draagt het museum deze passie verder uit naar de bezoekers. Tijdens Kunstendag voor Kinderen en de Dag van de Wetenschap nodigen we ontwerpers en drukkers uit om samen met het publiek aan de slag te gaan.

Praktisch

Antwerp Baroque 2018

Antwerpen is een barokke stad. Zonder enige twijfel de meest uitgesproken barokke stad van de Lage Landen. Tijdens 'Antwerp Baroque 2018' pakt de stad uit met een gedurfd en overdadig programma dat oude en nieuwe barok doet clashen en borrelen.

Het cultureel stadsfestival 'Antwerp Baroque 2018. Rubens inspires' overspoelt Antwerpen in 2018 met bijzondere tentoonstellingen en unieke evenementen. Ze toont de barok, vroeger en nu, en maakt verbindingen tussen de historische barok en de hedendaagse kunst. 

Ontdek het volledige programma.

'Antwerp Baroque 2018. Rubens inspires' is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen.

 

 

Museum Plantin-Moretus
Unesco werelderfgoed

Meld je aan voor onze nieuwsbrief