Dag van de Wetenschap 2017

Workshops, lezingen en een gintasting. In het kader van het Dodoensjaar.
zondag 26 november 2017 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Rembert Dodoens werd 500 jaar geleden geboren. Samen met zijn collega's Lobelius en Clusius publiceerde hij verschillende werken bij Christoffel Plantijn. Allemaal kunststukjes van wetenschap en grafiek. Een reden om Dodoens en de botanica onder de loep te nemen.

Botanische houtblokken: een schat aan verhalen

Het succes van de botanische werken van Rembert Dodoens, Carolus Clusius en Mathias Lobelius die bij de Plantijnse uitgeverij verschenen, is voor een groot deel te danken aan de hoge kwaliteit van de illustraties. Bij het overlijden van Christoffel Plantijn telde de drukkerij 2.690 houtblokken met plantkundige illustraties.

Dirk Imhof, conservator oude drukken, vertelt je alles over het maken, gebruiken en hergebruiken van de botanische houtblokken in de Plantijnse drukkerij.

• lezing van 11 tot 12.30 uur

Dodoens, voorloper van de kruidengeneeskunde

Jan Dries, pionier van het vegetarisme en voedingstherapeut, plaatst Dodoens in zijn tijd, als groot botanicus en arts. Hij legt het verband tussen Dodoens en de moderne kruidengeneeskunde. Dodoens baseert zich op de uiterlijke kenmerken van de plant terwijl de moderne kruidengeneeskunde zich richt op de inhoudsstoffen. Recent onderzoek toont aan dat Dodoens zonder kennis van de inhoudsstoffen vrij nauwkeurig de indicaties en de contra-indicaties van de kruiden wist te bepalen.

Jan Dries heeft ruime ervaring op het vlak van kruidengeneeskunde en heeft daarnaast een goede historische kennis, waardoor heden en verleden in elkaar overgaan.

• lezing van 10.30 tot 12 uur

Teken mee naar aloude traditie

Een plant realistisch afbeelden vraagt geduld en doorheen de eeuwen hebben botanische kunstenaars op meesterlijke wijze de pracht van de natuur afgebeeld. De schoonheid van planten en bloemen zie je pas echt als je ze tekent.  In de sessie botanisch tekenen van kunstenares Hilde Orye geniet je van het tekenen van plantenportretten.
Je komt tijdens het tekenen volledig tot rust en je leert de natuur met andere ogen bekijken.

• workshop van 13.30 tot 16.30 uur

Puzzel aan je botanische kennis. Kan Rembert Dodoens je hierbij helpen?

Denk je dat er een verband bestaat tussen een lederen schoen, een distel en een aspirientje? Waarom eten we oranje worteltjes? Kende de 16de-eeuwse botanicus Rembert Dodoens het antwoord? Puzzel het uit, experimenteer en ontdek.  Kom naar deze workshop met scheikundige Francine De Muylder en laat je verbazen door de wondere chemie van natuur.

• workshop om 14 uur, 15 uur en 16 uur
  • duur: 45 minuten
  • geschikt voor kinderen van 7 tot 99 jaar

Botanische houtblokken: een verkenning van de eigen collectie

Het Museum Plantin-Moretus bezit bijna 4.000 houtblokken met afbeeldingen van planten. Ze werden gemaakt in de 16de en 17de eeuw voor de illustraties in de botanische werken van Rembert Dodoens, Carolus Clusius en Matthias Lobelius

Jessie Wei-Hsuan Chen onderzoekt wanneer en in welke publicaties elk blok voor het eerst werd gebruikt. Ze geeft jullie graag een inkijk in de resultaten van haar recent onderzoek.  Bovendien is Jessie een begenadigd illustratrice en ze zet je graag op weg bij het tekenen van je eigen botanische kunstwerkje.

• korte verkenning met toelichting bij haar werk om 14 uur, 14.30 uur, 15 uur, 15.30 uur en 16 uur

Gin met stadskruiden: destilleren 'new style'

Geert Heyneman is botanist en Gents stadsecoloog. Hij beschikt over een indrukwekkende kennis van planten en eetbare kruiden. Samen met zijn broer Jan verwerkt hij de wilde stadsnatuur in smaakvolle dranken in hun Gentse stokerij Heynsquared. Kom eens proeven van gin uit stadskruiden en ontdek de schitterende uitvinding van de destillatie.

• gin tasting, doorlopend van 10 tot 16.30 uur

Speciaal uit Peru, door u gedrukt

In 1568 publiceert Rembert Dodoens als eerste een afbeelding van een Zuid-Amerikaanse zonnebloem. Kom deze originele zonnebloem zelf drukken op een heuse drukpers.

• doorlopend van 13 tot 16.30 uur

• Koop uw ticket voor het museum aan de balie en doe gratis mee aan onze activiteiten.
  • Wil je zeker zijn van een plaats? Reserveer dan vooraf bij jan.haveneers@stad.antwerpen.be
  • Voor 'Botanische houtblokken in het museum: een apart verhaal', 'gin met stadskruiden' en 'speciaal uit Peru, door u gedrukt' hoeft u niet te reserveren